Erdogan: U narednih 10 dana stižu prvi S-400

Erdogan je poslije susreta sa Trumpom nakon samita G20 u Japanu rekao kako će nesuglasice oko sistema S-400 biti prevaziđene „bez problema“ (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će prva isporuka ruskih odbrambenih raketnih sistema S-400 Ankari uslijediti u narednih deset dana, javila je turska televizija NTV.

Dan nakon što je Erdogan izjavio kako neće biti američkih sankcija zbog isporuke ruskih sistema, on je poslije bilateralnog susreta sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom nakon samita G20 u Japanu rekao kako će nesuglasice oko sistema S-400 biti prevaziđene „bez problema“.

Sjedinjene Američke Države tvrde kako će sistemi S-400 ugroziti američke borbene avione F-35 jer sa njima nisu kompatibilni, zaprijetivši kako će obustaviti planiranu isporuku tih letjelica Turskoj.

Washington je također formalno počeo proces izbacivanja Turske iz programa F-35, obustavivši obuku turskih pilota u SAD-u, navodi agencija Reuters.

Loš odnos prema Ankari

No, u subotu je Erdogan kazao kako mu je Trump rekao da neće biti sankcija zbog dogovora sa Rusijom, a nakon što je američki lider izjavio kako je vođen loš odnos prema Turskoj zbog njene odluke poslovanja sa Moskvom.

Bijela kuća je objavila kako je Trump „izrazio zabrinutost“ zbog dogovora o S-400 i „ohrabrio Tursku da radi sa SAD-om u oblasti odbrane na način da se jača NATO savez“.

Erdogan je nakon samita u Japanu rekao kako će spor oko S-400 biti prevaziđen „bez problema“.

„Tokom naših telefonskih razgovora ili bilateralnih susreta, g. Trump do sada nije rekao: ‘Nametnut ćemo ove sankcije’. O S-400 mi je rekao: ‘Upravu si’. Ovaj problem smo iznijeli na veoma visok nivo gdje on kaže: ‘Ovo je nepravda’. To je veoma važno. Vjerujem da ćemo ovaj proces prevazići bez problema“, istakao je turski lider.

Izvor: Agencije