Nastavlja se polemika o metodi obnove Notre-Damea

Između 60 i 150 radnika još uvijek uklanja ruševine i nastoji stabilizirati zdanje (EPA)
Između 60 i 150 radnika još uvijek uklanja ruševine i nastoji stabilizirati zdanje (EPA)

U Francuskoj i dalje traju polemike o načinu i metodi što ih je francuski predsjednik Emmanuel Macron izabrao kada je posrijedi obnova pariske katedrale Notre-Dame, koja je u polovinom aprila jako stradala u golemom požaru. 

Nekih 55 dana nakon katastrofe, između 60 i 150 radnika još uvijek uklanja ruševine i nastoji stabilizirati zdanje. 

No glavni voditelj radova, arhitekt Philippe Villeneuve upozorava da bi se „svod još uvijek vrlo lako mogao u potpunosti urušiti“.

Kada je posrijedi petogodišnji rok, što ga je predsjednik države odredio za potpunu restauraciju zdanja, a to znači do održavanja Olimpijskih igara 2024., Villeneuve je za Figaro kazao:

Usvajanje projekta zapinje u parlamentu

„Ako se metodički bude radilo moguće je u pet godina popraviti Notre-Dame. No i nakon toga će trebati nastaviti restauratorske radove na sakristiji, rozetama…, a to će sigurno potrajati više od pet godina“.

Usvajanje projekta Notre-Dame u parlamentu zapinje premda bi vlada željela da se ono što prije ostvari. Zakon bi trebao biti usvojen najkasnije do kraja srpnja.

Predsjedniku Macronu se prigovara jer bi želio nametnuti svoj „pečat“ u obnovi, kao što je svojedobno napravio pokojni predsjednik Francois Mitterrand s piramidom ispred Louvrea.

U skladu s anketom provedenom u aprilu većina ispitanika odgovorila je da želi da se katedrala obnovi na način da izgleda istovjetno kao prije požara.

Macron je najavio međunarodni konkurs koji bi mogao dovesti do rješenja u kojem bi uništenu kupolu zamijenilo „savremeno arhitektonsko rješenje“.

Izvor: Agencije


Povezane

Slijevanje kiše u unutrašnjost građevine bi moglo izazvati dodatne štete za djela koja se i dalje nalaze u spaljenoj katedrali, nakon velikih količina vode kojom su vatrogasci gasili požar.

24 Apr 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO