Iran će tajno izvoziti naftu uprkos sankcijama

Washington je više puta produžavao Bagdadu izuzeće od primjene sankcija prema Teheranu
 (EPA)
Washington je više puta produžavao Bagdadu izuzeće od primjene sankcija prema Teheranu (EPA)

Iran će nastaviti izvoziti naftu putem „neslužbene ili nekonvencionalne prodaje“ uprkos američkim sankcijama, izjavio je ministar za naftu Bijan Namdar Zanganeh.

Početkom maja Sjedinjene Američke Države ukinule su ustupke koji su se odnosili na osam zemalja – Kinu, Južnu Koreju, Grčku, Indiju, Italiju, Japan, Tajvan i Tursku, da bi mogle nastaviti s kupovinom iranske nafte, ne kršeći pritom američke sankcije donesene jednostrano protiv Irana 2018. godine, pojašnjava Hina.

‘Da SAD zna, obustavio bi je’

„Postoji mogućnost neslužbene ili nekonvencionalne prodaje. Ona je tajna, jer bi je, da za nju znaju, Sjedinjene Države odmah obustavile“, kazao je Zanganeh u intervjuu za jednu iransku medijsku kuću koji je prenijela Shana, agencija Ministarstva nafte.

Zanganeh je odbio iznijeti i najmanji detalj o o prodaji nafte, dodavši da ne kani objaviti nikakve brojke dok „se sankcije ne ukinu“.

Američki predsjednik Donald Trump u maju 2018. povukao je SAD iz Međunarodnog nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. u Beču, te je istovremeno uveo niz ekonomskih sankcija protiv Irana, posebno usmjerenih na naftni sektor.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO