VE: Mađarska ne štiti djecu-migrante od seksualnog zlostavljanja

Djeca ostaju zatvorena u ograđenim oblastima bez krova, gdje kontejneri služe kao zaklon (EPA)
Djeca ostaju zatvorena u ograđenim oblastima bez krova, gdje kontejneri služe kao zaklon (EPA)

Mađarska nije učinila dovoljno da zaštiti djecu-migrante i djecu-tražioce azila od seksualnog zlostavljanja u tranzitnim zonama duž mađarsko-srbijanske granice, saopćilo je Vijeće Evrope.

Poslije posjete tranzitnim zonama 2017. godine i preporuka upućenih mađarskim vlastima prošle godine, Komitet potpisnica Konvencije Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja (Odbor Lanzarote) utvrdio je da se djeca u tim zonama i dalje suočavaju s nepotrebnim rizicima, jer mađarske vlasti nisu učinile dovoljno da ih zaštite, uprkos nekim pozitivnim koracima.

U izvještaju koji je Odbor Lanzarote usvojio u utorak, izražava se žaljenje zbog nedostatka efikasnih mjera za zaštitu djece i zbog toga što se u imigracionim procedurama djeca od 14 do 18 godina bez pratnje i dalje tretiraju kao odrasli.

Ukazuje se na kontinuirano sprečavanje nevladinih organizacija da pristupe tranzitnim zonama i na neadekvatno utvrđivanje starosti migranata.

Seksualna eksploatacija i zlostavljanje

“Djeca ostaju zatvorena u ograđenim oblastima bez krova, gdje kontejneri služe kao zaklon. Djeca od 14 do 18 godina bez pratnje, naročito djevojčice, još nisu zaštićena u okviru mađarskog redovnog sistema zaštite djece, što povećava rizik od seksualne eksploatacije i zlostavljanja”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se navodi i da mađarske vlasti nisu preduzele neophodne korake za saradnju sa vlastima Srbije i za adekvatno upravljanje listama čekanja za ulazak u mađarske tranzitne zone.

Poseban problem predstavlja jezik, stoji u izvještaju. Kako se navodi, pouzdani izvori su naveli da djeci pogođenoj izbjegličkom krizom nije omogućena adekvatna podrška prevodilaca, naročito tokom ljekarskih pregleda, psihoterapeutskih sesija i u kontaktu sa socijalnim radnicima.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon zatvaranja balkanske izbjegličke rute i podizanja ograde na granici Mađarske sa Srbijom, pokušaji ulaska izbjeglica na teritorij EU kompliciraniji su i rizičniji. Grupe, koje nerijetko budu žrtve trgovine ljudima, pokušavaju iz Srbije u Mađarsku preći skrivene u teretnim vozilima. Tokom prvih šest mjeseci, policija u Srbiji spriječila je u tome više od 600 izbjeglica. […]

Svakodnevno oko stotinu novih migranata i izbjeglica stigne u Unsko-sanski kanton. Kapaciteti su odavno popunjeni, pa je sve više onih koji borave na otvornom. Među njima ima i djece. Za sada tek nekoliko, ali plaše prognoze prema kojima narednih mjeseci ovaj dio BiH čeka veći priliv migranata.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO