UN: Iz Venecuele izbjegla četiri miliona ljudi

Venecuela je zapala u duboku političku i ekonomsku krizu (EPA)
Venecuela je zapala u duboku političku i ekonomsku krizu (EPA)

Od izbijanja ekonomske i političke krize u Venecueli iz te zemlje su pobjegla četiri miliona izbjeglica i migranata, upozorili su Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice – UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije – IOM.

Njihov broj je krajem 2015. godine bio 700.000, a do sredine ove godine broj izbjeglih je dostigao četiri miliona, navele su agencije UN-a u zajedničkom saopćenju.

Kako se ističe, alarmantne brojke ukazuju na hitnu potrebu da se podrže zemlje koje su ih primile, uglavnom u Južnoj Americi – Kolumbija, Peru, Čile, Ekvador, Brazil i Argentina, prenosi Reuters.

Ujedinjeni narodi tvrde da se u Kolumbiji nalazi više od 1,3 miliona Venecuelanaca, dok ih je 768.000 u Peruu.

Peru uvodi stroge mjere

Za odlazak iz zemlje odlučili su se zbog nasilja, hiperinflacije, nezaposlenosti i nedostatka hrane i lijekova.

Najava iz UN-a dolazi dan nakon što je peruanski predsjednik Martin Vizcarra najavio da će njegova zemlja uvesti strožije mjere za Venecuelance koji žele doći u Peru, odnosno da će im to dozvoljavati samo uz vizu.

Venecuela je zapala u duboku političku i ekonomsku krizu od kako se u januaru opozicioni lider Juan Guaido proglasio za privremenog predsjednika države, a vrhunac krize je bio 30. april, kada je pozvao na vojni udar usmjeren na predsjednika Nicolasa Madura.

Izvor: Agencije


Povezane

Vrhovni sud Vencuele zatražio je skidanje imuniteta za još četvoricu opozicionih parlamentaraca kako bi im se moglo suditi za izdaju. Policija je onemogućila pristup Nacionalnoj skupštini koja je pod kontrolom opozicije svega nekoliko minuta prije nego se Juan Guaido trebao obratiti zastupnicima. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO