Umalo sudar ratnih brodova, međusobne optužbe SAD-a i Rusije

Incident se dogodio jutros u 6:35 po moskovskom vremenu (EPA)
Incident se dogodio jutros u 6:35 po moskovskom vremenu (EPA)

U Tihom okeanu umalo je došlo do sudara ratnih brodova SAD-a i Rusije, što je izazvalo međusobne optužbe vojnih zapovjedništava dvije zemlje za izazivanje incidenta. 

Prva se oglasila ruska Pacifička flota, koja je saopćila da je Moskva uložila protest zapovjedništvu vojske SAD-a nakon što je, kako tvrdi, američka krstarica omela prolazak razaraču Admiral Vinogradov, prišavši mu na 50-ak metara.

To je, kako navodi, primoralo ruski brod da izvede opasan manevar.

Kako prenosi TASS, incident se dogodio jutros u 6:35 po moskovskom vremenu u jugoistočnom dijelu Istočnokineskog mora, kada su udarna grupa Pacifičke flote i američke krstarice išle u paralelnim smjerovima. 

“Američka krstarica Chancellorsville iznenada je promijenila smjer i presjekla put razaraču Admiral Vinogradov 50-ak metara od broda. Kako bi spriječila sudar, posada Admirala Vinogradova bila je primorana izvesti hitan manevar”, navodi se u saopćenju ruske flote.

Amerikanci tvrde drugačije

Pacifička flota dodaje da je uložila protest zapovjedništvu američke vojske, ocijenivši da su takvi potezi “neprihvatljivi”. 

Potom je američka mornarica saopćila da se ruski razarač umalo sudario s jednom od američkih krstarica u, kako je navela, Filipinskom moru i osudila incident kao “nesiguran i neprofesionalan”. 

“Dok je obavljao operacije u Filipinskom moru, ruski razarač klase Udaloj nesigurno je manevrirao protiv američkog Chancellorsvillea“, rekao je glasnogovornik američke Sedme flote, zapovjednik Clayton Doss.

Odbacio je tvrdnje Rusije da je američki brod taj koji se opasno ponašao kao “propagandu”. 

Doss tvrdi da je ruski razarač taj koji je prišao na između 15 i 30 metara Chancellorsvilleu, prenosi Reuters. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO