UAE: Napad na tankere najvjerovatnije izvela država

UAE, zajedno sa Saudijskom Arabijom i Norveškom, predstavila je prve rezultate u Vijeću sigurnosti UN-a (AFP)
UAE, zajedno sa Saudijskom Arabijom i Norveškom, predstavila je prve rezultate u Vijeću sigurnosti UN-a (AFP)

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) saopćili su da su preliminarni rezultati istrage o napadima na naftne tankere pored obala ove zemlje prošlog mjeseca pokazali da su oni bili dio “sofisticirane i koordinirane” operacije koju je najvjerovatnije izvela država, ali nije spomenuta određena zemlja. 

UAE, zajedno sa Saudijskom Arabijom i Norveškom, predstavila je u četvrtak prve rezultate istrage tokom kratkog sastanka u Vijeću sigurnosti UN-a, koje će također dobiti finalne rezultate istrage kako bi razmislilo o mogućem dogovoru. 

Tri zemlje na sastanku nisu spomenule Iran, kojeg je SAD optužio da je direktno odgovoran za napade 12. maja koji su se desili u vrijeme povećanih tenzija između Tehera i Washingtona. Iran je negirao da je umiješan. 

Zajednička istraga zemalja ukazuje na to da je za napade bila porebna stručna navigacija brzih brodova i obučenih ronioca koji su najvjerovatnije sa velikim stepenom preciznosti prilijepili mine na plovila, dva saudijska, jedno norveško i jedno sa zastavom Emirata, i to ispod mora kako bi ih onesposobili, ali ne i potopili. 

Navodi se da ove države vjeruju da je to bilo djelo nekoliko timova operativaca, koji su koordinirali vrijeme detonacije sva četiri eksploziva u manje od sat vremena. 

“Dok istrage još traju, ove činjenice su snažni pokazatelji da su četiri napada bili dio sofisticirane i koordinirane operacije koji je izveo faktor sa značajnim kapacitetima za operaciju, najvjerovatnije državni faktor”, navodi se. 

Optužen Iran

Dok se u dokumentu ne spominje Iran, saudijski diplomata ga je okrivio za to. 

“Vjerujemo da odgovornost za ovo djelo leži na Iranu. Ne oklijevamo da to kažemo”, rekao je novinarima Abdallah Y Al-Mouallimi, saudijski ambasador pri UN-u. 

Zamjenik ruskog ambasadora Vladimir Safronkov rekao je da nisu predstavljeni dokazi povezani sa Iranom.

“Ne bismo trebali brzo zaključivati. Istraga se nastavlja”, rekao je. 

Diplomate u UN-u smatraju da će bilo kakav pokušaj Vijeća sigurnosti UN-a da kazni Iran biti suočen sa protivljenjem Rusije. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO