Sudan: Opozicija poziva na neposlušnost, vojska na ulicama

Pregovori koje je opozicija vodila sa vojnim vlastima su obustavljeni u srijedu (EPA)
Pregovori koje je opozicija vodila sa vojnim vlastima su obustavljeni u srijedu (EPA)

Kriza u Sudanu se produbljuje, nakon što je prodemokratski pokret obećao da će pokrenuti kampanju građanske neposlušnosti sve dok vladajuće Vojno vijeće ne bude svrgnuto, a ubice demonstranata izvedene pred lice pravde, dok se snage sigurnosti raspoređuju širom glavnog grada Kartuma da bi osujetile nove proteste.

Asocijacija sudanskih profesionalaca (SPA), koja predvodi proteste opozicije i građana, pozvala je ljude da blokiraju glavne puteve i mostove kako bi “paralizovali javni život” širom zemlje, prenio je AP.

“Naš uspjeh zavisi od naše pune privrženosti mirnim protestima, bez obzira koliko se kriminalne milicije trude da nas uvuku u nasilje”, saopštili su iz SPA.

AP navodi da se stotine oklopnih vozila paravojnih Snaga za brzu podršku moglo vidjeti širom glavnog grada.

Ove paravojne jedinice su izrasle iz Janjavid milicije koje je vlada Omara al-Bashira iskoristila za suzbijanje pobune u Darfuru 2003. godine, a ta kampanja se našla pred Međunarodnim krivičnim sudom sa optužnicom koja uključuje i genocid.

Barikade koje su postavili demonstranti ranije ove sedmice uklonjene su i otvorene su ulice. Većina prodavnica je zatvorena, a malo ljudi se moglo vidjeti na ulicama.

Tijela izvučena iz Nila

Pregovori koje je opozicija vodila sa vojnim vlastima su obustavljeni u srijedu, nakon što je vojska upala u ponedjeljak u kamp demonstranata ispred Ministarstva odbrane u centru prijestolnice.

Šef prelaznog Vojnog vijeća general Abdel Fattah al-Burhan pozvao je na nastavak pregovora s vođama protesta, koji su to odbacili.

“Svi članovi vojnog vijeća pripadaju starom režimu, i zato se sada uzdamo u niže činove”, rekla je Amal al Zein, aktivistkinja i vođa Komunističke partije Sudana, koja učestvuje u protestu.

“Nadamo se da će patriotski nastrojeni policajci i vojni oficiri zaštititi sudanski narod”, rekla je Al Zein, implicirajući da bi oni mogli da zbace svoje nadređene.

Sudanski Ljekarski komitet, blizak opoziciji, saopštio je u srijedu da je broj stradalih u posljednjem nasilju u zemlji povećan na više od 100, nakon što je pronađeno četrdeset tijela u rijeci Nil u prijestolnici Kartumu.

Jučer je saopšteno da je iz rijeke izvučeno više tijela, bez preciznog broja. Komitet je saopštio da nije poznato gdje su izvučena tijela prenijeta, rečeno je da je više od petsto demonstranata ranjeno u napadu i da je troje djece ubijeno.

Ministarstvo zdravlja u Sudanu, koje kontroliše vojska, osporilo je broj poginulih, a podsekretar ministarstva Soliman Abdel Gaber rekao da je samo 61 osoba poginula u ovosedmičnom nasilju. On je precizirao da je 52 ubijeno u Kartumu i da su samo dva tijela izvučena iz Nila.

Ubijanje i silovanje civila

Sukobi su izbili i u drugim dijelovima zemlje, a SPA je saopštila da su snage sigurnosti napale demonstrante u više od desetak gradova i manjih mjesta, i da je u nekim slučajevima zabilježeno premlaćivanje, ubijanje i silovanje civila.

Oni nisu iznijeli detaljnije informacije o napadima, navodi agencija.

Vojska i lideri protesta sedmicama su pregovarali o sastavu prelaznog vijeća koji bi trebalo da vodi zemlju do izbora. Demonstranti su zahtijevali da civili dominiraju vijećem, čemu su se generali usprotivili.

Nakon nasilja, vojska je prekinula pregovore i poništila sve dogovorene tačke. U saopštenju vlasti se navodi da će se formirati vlada i održati izbori u roku od sedam do devet mjeseci.

U međuvremenu, Afrička unija (AU) suspendovala je Sudan iz svih aktivnosti te međunarodne organizacije zbog ovosedmične vojne akcije protiv demonstranata u kojoj je nastradalo više od stotinu osoba.

Vijeće za mir i sigurnost AU zaprijetio je i “kaznenim sankcijama” ako vojska uskoro ne preda vlast civilnim vlastima i pozvalo je da se “odmah nastave pregovori, bez uslovljavanja, između svih sudanskih aktera”, navodi agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO