Sloveniju razbjesnila karta ‘velike Mađarske’

Kartu je na Twitteru objavio ured za međunarodnu komunikaciju mađarske Vlade (Screenshot)
Kartu je na Twitteru objavio ured za međunarodnu komunikaciju mađarske Vlade (Screenshot)

Slovenija je u petak kao provokaciju osudila povijesni zemljovid Mađarske, koji uključuje i velik dio Slovenije, a koji je na Twitteru objavio ured za međunarodnu komunikaciju mađarske Vlade.

Na karti je u sklopu “velike Mađarske” i slovensko Prekomurje, koje je, prije Trijanonskog mirovnog ugovora, sklopljenog nakon Prvog svjetskog rata, pripadalo ugarskom dijelu Austro-Ugarske monarhije, prenosi Hina.

Zemljovid je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Slovenija osuđuje objavu tog povijesnog zemljovida, koja ne pridonosi jačanju europskih vrijednosti i dobrosusjedskim odnosima. Europska unija je nastala kao projekt kojim su prevladana povijesna opterećenja i mržnja među narodima i državama”, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Ljubljani na Twitteru.

Na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije, u petak je reagirao i predsjednik Slovenije Borut Pahor, upozorivši na potrebu čuvanja mdeđusobnog  poštovanja i prijateljstva.

Burne reakcije, desnica šuti

Pahor je upozorio da je se to može shvatiti kao izraz teritorijalnih pretenzija, što onda zna izazvati opravdanu zabrinutost i nailazi na odbijanje demokratske politike i javnosti, piše u priopćenju njegova ureda.

Na objavu mađarske karte reagirao je i premijer Marjan Šarec, rekavši da se radi o ponašanju koje nije “ni europsko, ni miroljubivo”.

Objaviti takvu kartu je, kaže, kao da je netko Sloveniju ubo nožem u samo srce te da bi na takve provokacije trebala odlučnije reagirati i slovenska desnica, čega se je do sada ustezala.

Nezadovoljstvo spomenutom objavom izrazilo je tijekom dana i više slovenskih parlamentarnih zastupnika, političara i drugih uglednika, medijskih osobnosti i povjesničara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO