SAD izručio palestinskog učenjaka Izraelu nakon 11 godina zatvora

Al-Ashqar je predavao na brojnim američkim univerzitetima (Al Jazeera)
Al-Ashqar je predavao na brojnim američkim univerzitetima (Al Jazeera)

Islamski pokret otpora Hamas potvrdio je da su Sjedinjene Američke Države izručile Izraelu palestinskog univerzitetskog profesora i nekadašnjeg predsjedničkog kandidata Abdulhalima al-Ashqara nakon što je proveo 11 godina u američkim zatvorima.

Izručivanje je “novi potez koji odražava potpunu pristranost američke administracije prema izraelskoj okupaciji”, navodi se u saopćenju Hamasa.

Hamas otkriva kako je vodio razgovore s pojedinim državama (nije ih imenovao) o tome da prime Al-Ashqara na svoju teritoriju nakon što bude pušten iz američkog zatvora. Također osuđuje i žali zbog takvog poteza američke administracije i smatra da Washington snosi punu odgovornost za Al-Ashqarov život i slobodu. 

Ismail Haniyeh, predsjednik političkog krila pokreta Hamas, naložio je Hamasovim uredima za političke odnose da uspostave kontakte s nizom zemalja kako bi pratili Al-Ashqarov slučaj. 

Kandidat na predsjedničkim izborima

Haniyeh je opisao izručenje palestinskog učenjaka Izraelu kao “korak suprotan međunarodnim normama i zakonima”, stoji u saopćenju njegovog ureda.

U novembru 2007. američko pravosuđe osudilo je Al-Ashqara na 11 godina zatvora zbog optužbi za pripadnost Hamasu i njegovo finansiranje.

Al-Ashqar je doktorirao poslovno upravljanje na Univerzitetu Mississippija u SAD-u, radio je kao profesor na Islamskom univerzitetu u Pojasu Gaze i predavao na brojnim američkim univerzitetima, a posljednji je Univerzitet Howard u Washingtonu. 

Bio je kandidat na palestinskim predsjedničkim izborima 2005, na kojima je pobjedu odnio sadašnji predsjednik Mahmoud Abbas.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO