Rusija spremna da ne produži nuklearni sporazum START sa SAD

Putin je rekao da Rusija ima nove sisteme koji mogu da garantuju bezbednost zemlje tokom dosta dugog perioda (EPA)

Ruski predsednik Vladimir Putin zapretio je da može da dozvoli da 2021. godine istekne važan ugovor sa SAD o kontroli strateškog nuklearnog naoružanja START, ukoliko Amerikanci ne pokažu nameru da ga produže.

“Ako niko ne želi da produži ugovor START onda nećemo ni mi… sto puta smo rekli da smo spremni na to”, rekao je Putin na razgovoru sa šefovima novinskih agencija na margini Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Putin je rekao da za sada niko ne razgovara sa Rusijom i da zvanični proces pregovora nije pokrenut iako ugovor ističe 2021. godine.

Taj bilateralni sporazum o smanjenju strateškog oružja, čije je najnovije izdanje nazvano Novi START potpisan je 2010. i održava ruski i američki nuklearni aresenal daleko ispod hladnorativskog nivoa.

Bez ugovora nema prepreke utrci u naoružanju

Ukoliko ugovor istekne bez usvajanja nove verzije više neće biti nikakav drugi instrument koji će ograničiti trku u naoružanu, sa, na primer slanjem oružja u svemir, rekao je ruski predsednik.

Putin je rekao da Rusija ima nove sisteme koji mogu da garantuju bezbednost Rusije tokom dosta dugog perioda, i dodao da njegova zemlja prevazilazi svoje konkurente u proizvodnji hipersoničnih sistema.

Američki šef diplomatije Majk Pompeo ocenio je u aprilu da bi Kina trebalo da se pridruži narednom START-u, u kome su do sada bili samo Moskva i Vašington.

Rusija i SAD su već ove godine suspendovale učešće u ugovoru u nuklearnom razoružanju INF koji se odnosi na oružje srednjeg dometa i koji je potpisan za vreme hladnog rata.

Dve strane optužuju jedna drugu da krše taj dogovor.

Izvor: Agencije