Premijer i ministar pokušavaju zaštititi Italiju od vlastite vlade

'Italija nije zemlja koju shvataju ozbiljno', upozorio je ministar Tria (EPA)
'Italija nije zemlja koju shvataju ozbiljno', upozorio je ministar Tria (EPA)

Talijanski premijer Giuseppe Conte i ministar financija Giovanni Tria formirali su neslužbeni savez s predsjednikom države Sergiom Mattarellom kako bi spriječili da treće najveće gospodarstvo u eurozoni upadne u financijsku krizu zbog politike vladajućih stranaka, otkrivaju izvori za Reuters. 

Conte i Tria, obojica izvanstranački dužnosnici, održali su privatne razgovore s Mattarellom posljednjih dana o načinima zaštite Italije od političke i financijske oluje, navode dva talijanska dužnosnika.

Od predsjednika očekuju da osigura političku stabilnost, a sve kako bi efektivno obuzdali ponašanje vlastite vlade, populističke koalicije, čiji se čelnici protive proračunskim pravilima Europske unije.

Sukob koalicije s Europskom komisijom, koji bi mogao značiti disciplinske akcije zbog prevelikog trošenja novca u Rimu, obnovio je strahove u vezi s potpunim izbijanjem financijske krize.

“Mattarella pokušava održati stabilnost Italije”, rekao je neimenovani dužnosnik. 

Premijer prijetio ostavkom

Iako je u koaliciji dominantna politička stranka Liga vođe Mattea Salvinija, premijer Conte zadužen je za pregovore s Bruxellesom o proračunskoj politici i zajedno s ministrom Triom mogao bi ozbiljno naštetiti vladi.

I Salvini i njegov koalicijski partner Luigi Di Maio znaju da bi ostavke dvojice političara, koje se smatra glavnim talijanskim jamstvom fiskalne razboritosti, vjerojatno naštetile vrijednosti duga, a nijedan s tim ne želi riskirati.

Conte je ovoga tjedna već prijetio da će podnijeti ostavku i rekao da se pravila EU-a trebaju poštivati.

Ministar Tria rekao je za Reuters da dnevne svađe Salvinija i Di Maija štete Italiji.

“Slabi moja pregovaračka moć s EU-om”, rekao je Tria. “To znači da Italija nije zemlja koju se shvaća ozbiljno.”

Predsjednik bez ovlasti, ali ima moć srušiti vladu

Kad je riječ o Mattarelli, predsjednik nema značajne ovlasti, ali ima moć da tijekom političkih kriza formira ili sruši vladu.

Ni Liga ni Pokret Pet zvijezda ne bi htjeli postati predsjednikovi neprijatelji.

S dugom od 2,3 bilijuna eura većina ekonomista smatra da je Italija prevelika za propast, ali bi financijska nestabilnost u toj zemlji mogla ugroziti stabilnost cijele eurozone.

“Glavna zabrinutost predsjednika jest tko će predložiti proračun za 2020. i što je Salviniju na umu”, rekao je drugi dužnosnik. 

Činjenica da dug Italije nastavlja rasti potakla je Europsku komisiju da u srijedu pokrene proces koji bi mogao dovesti do financijskih sankcija i strožeg nadzora fiskalne politike.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO