Njemačka olakšava useljavanje radnika, a otežava dobijanje azila

U hakerskom napadu na njemački parlament 2015. godine ukradeni su mejlovi kancelarke Angele Merkel (Arhiva)

Njemački parlament prihvatio je u petak paket migracijskih zakona koji postrožava davanje azila, ali olakšava useljavanje za potrebe njemačkog tržišta rada.

“Najvažniji od zakona iz migracijskog paketa za mene je svakako zakon o useljavanju stručne radne snage”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer tokom rasprave u Bundestagu koja je prethodila glasanju, prenijela je Hina.

Dugo najavljivani zakon o useljavanju stručne radne snage regulira dolazak radnika iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Po novim pravilima, oni će moći doseliti u Njemačku ako nađu radno mjesto koje odgovara njihovim kvalifikacijama.

Bez prava na socijalnu pomoć

Osim toga, za dobijanje vize i radne dozvole neće biti potrebno da zanimanje useljenika spada u tzv. deficitarna zanimanja u Njemačkoj.

Najveća je novost ukidanje dosadašnjeg pravila po kojem je poslodavac, u slučaju da je htio zaposliti radnika izvan EU-a, morao dokazati da na njemačkom i tržištu EU-a nije pronašao odgovarajućeg kandidata.

Visokokvalificirani radnici sa znanjem njemačkog jezika ubuduće će moći boraviti u Njemačkoj do šest mjeseci i tražiti posao, ali neće imati pravo na socijalnu pomoć.

Osim zakona o useljavanju stručne radne snage, Bundestag je donio i zakon o pooštrenju pravila o azilu, kao i zakon koji bi omogućio efikasnije protjerivanje osoba za koje ne postoji pravna osnova boravka u Njemačkoj.

Ubuduće mogu biti kažnjeni svi oni koji osobe koje čekaju protjerivanje upozore na nastupajući termin protjerivanja.

Rezanje socijalnih povlastica

Dosad je najveći broj neuspješnih protjerivanja bio povezan sa činjenicom da osobe koje je trebalo protjerati iz Njemačke nisu bile dostupne.

Zakon o azilu sadrži rezanje socijalnih povlastica i obavezu stanovanja u mjestu koje su odredile vlasti za one kojima je odobreno pravo na azil u Njemačkoj.

Dok su zakon o useljavanju stručnjaka podržali svi zastupnički klubovi, zakon o azilu i olakšanom protjerivanju naišao je na otpor Zelenih i Ljevice, koji smatraju da krši ustavno pravo na politički azil u Njemačkoj.

Izvor: Agencije