Trump prijeti Kini carinama na dodatnih 300 milijardi dolara robe

Donald Trump: Naši pregovori s Kinom, puno zanimljivih stvari se dogodilo, vidjet ćemo što je slijedeće... (AP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump zaprijetio je Kini novim tarifama na “najmanje” 300 milijardi dolara vrijednosti kineske robe, no dodao je kako vjeruje da Kina i Meksiko žele razriješiti razmirice u trgovinskom ratu s Washingtonom.

Tenzije između dviju najvećih ekonomija svijeta naglo su porasle uslijed prekida pregovora u trgovinskom ratu, koji su se raspali rano u maju.

Iako je Trump u četvrtak rekao kako pregovori s Kinom i dalje traju, direktnih sastanaka nije bilo od 10. maja, od dana kada je Trump povećao tarife na 200 milijardi dolara kineske robe na 25 posto, što je natjeralo Peking na odmazdu.

“Naši pregovori s Kinom, puno zanimljivih stvari se dogodilo, vidjet ćemo šta je sljedeće… Mogu povećati tarife na još najmanje 300 milijardi dolara robe, i to ću učiniti u pravome trenutku”, kazao je Trump novinarima u četvrtak, bez objašnjenja na koju je robu tačno mislio.

“No, mislim da Kina želi postići dogovor i mislim kako Meksiko želi dogovor pod svaku cijenu”, rekao je Trump prije ukrcavanja na Air Force One u irskoj zračnoj luci Shannon prije putovanja u Francusku na komemoraciju povodom godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svjetskom ratu.

Usporavanje globalnog rasta

Ministarstvo trgovine Kine također je poručilo u četvrtak kako će Peking morati usvojiti određene protivmjere ako Washington jednostrano eskalira trgovinske tenzije.

Naglasili su kako su američki pritisci ozbiljno usporili proces pregovora.

Međunarodni monetarni fond upozorio je u srijedu kako će povećanje tarifa uništiti povjerenje u tržište i kompanije te kako će usporiti globalni ekonomski rast, za koji se trenutno vjeruje da će se popraviti sljedeće godine.

Prvi novi sastanak mogao bi se dogoditi na marginama samita finansijskih čelnika G20 u Japanu, na kojem će učestvovati i američki i kineski ministri finansija, Steve Munchin i Yi Gang.

Meksiko i SAD pregovore nastavljaju u četvrtak u Washingtonu, gdje će pokušati otkloniti američke namjere o nametanju tarifa na pet posto meksičke robe.

Izvor: Agencije