Trump nagovještava Iranu i dijalog i rat

Trump smatra da ne bi volio preduzeti vojnu akciju protiv Irana, ali da za to uvijek postoji šansa


 (EPA)
Trump smatra da ne bi volio preduzeti vojnu akciju protiv Irana, ali da za to uvijek postoji šansa (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da je spreman razgovarati s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem, ali je upozorio da uvijek postoji šansa za američku vojnu akciju protiv te države. 

“Iran je bio izrazito neprijateljsko mjesto kad sam tek došao na vlast”, izjavio je Trump za britansku televizijsku stanicu ITV.

“To je bila teroristička država broj jedan u to vrijeme, a vjerovatno je to i danas.”

Na pitanje smatra li da treba preduzeti vojnu akciju protiv Irana odgovorio je:

“Uvijek postoji šansa. Želim li to? Ne. Radije ne bih. Ali uvijek postoji šansa.”

Amerika je zaoštrila retoriku i prijetnje Iranu u proteklim mjesecima, uz maksimalni ekonomski pritisak koji Washington vrši na Teheran kako bi ga primorao na novi nuklearni sporazum umjesto onog iz 2015. između Irana i velikih sila.

Pomirljiva retorika zamijenila prijetnje

Međutim, te prijetnje smanjene su posljednjih dana, a zamijenila ih je pomirljiva retorika, koja poziva na dijalog i isključuje rat.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izjavio je da njegovu zemlju neće “prevariti ponuda američkog predsjednika da se vode pregovori” i da “neće odustati od svog raketnog programa”. 

Khamenei je dodao da će Iran nastaviti pružati otpor ekonomskim i političkim pritiscima SAD-a.    

Sjedinjene Američke Države povukle su se iz nuklearnog sporazuma u maju 2018. i ponovo nametnule sankcije Teheranu, ovog puta još žešće. Washington je početkom prošlog mjeseca tražio od svih država da zaustave uvoz iranske nafte i poslao ratne brodove u vode Zaljeva kao odgovor na, kako su to nazvali, iranske prijetnje.    

U istom kontekstu kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je za ruske medije da je eskalacija napetosti na Bliskom istoku zbog američkih pritisaka na Iran zabrinjavajuća, pozivajući sve strane na suzdržanost. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO