Rusija poručila Zapadu: Bitka za Normandiju nije bila odlučujuća

U akciji je sudjelovalo gotovo 7.000 brodova duž 80 kilometara sjeverne francuske obale (Arhiva)

Rusija je poručila Zapadu da iskrcavanje u Normandiji 1944. godine nije bilo odlučujuće za kraj Drugog svjetskog rata i da ulogu zapadnih saveznika ne treba preuveličavati.

Govoreći na sedmičnoj konferenciji za novinare, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova odala je počast poginulima na Zapadnom frontu i dodala da Moskva uvažava ratne napore Zapada.

“To, naravno, ne treba preuveličavati. Pogotovo istovremeno ne umanjivati titanske napore Sovjetskog saveza, bez kojih pobjede jednostavno ne bi bilo”, rekla je.

Sovjetski savez je izgubio je više od 25 miliona ljudi u takozvanom Velikom domovinskom ratu i Moskva je pod predsjednikom Vladimirom Putinom počela obilježavati pobjedu velikim vojnim paradama na Crvenom trgu.

‘Operacija Overlord’

“Kao što kažu historičari, iskrcavanje u Normandiji nije bilo odlučujuće za ishod Drugog svjetskog rata i Velikog domovinskog rata. On je već odlučen pobjedama Crvene armije, pogotovo u Staljingradu (krajem 1942. godine) i Kursku (sredinom 1943. godine)”, kaže Zaharova.

U prvim satima 6. juna 1944. godine više do 150.000 savezničkih vojnika isplovilo je iz Portsmoutha i okolnih mjesta i počelo zračni, kopneni i pomorski napad na Normandiju, koji je rezultirao oslobađanjem zapadne Evrope od nacista.

Invazija, kodnog imena “Operacija Overlord”, i dalje je najveća pomorska akcija u historiji, u kojoj je sudjelovalo gotovo 7.000 brodova duž 80 kilometara sjeverne francuske obale.

Moskva, koja se do Dana D tri godine borila protiv njemačkih snaga na istočnom frontu i od 1943. godine postupno ih potiskivala, pozivala je tadašnjeg britanskog premijera Winstona Churchilla da otvori drugi front još od augusta 1942. godine.

‘Čekali da Nijemci oslabe na istoku’

“Čekali su da njemačka vojna sila maksimalno oslabi na istoku, da bi smanjili gubitke na zapadu”, rekla je Zaharova.

Britanska kraljica Elizabeta pridružila se u srijedu u Portsmouthu svjetskim čelnicima, uključujući Donalda Trumpa i Angelu Merkel, na obilježavanju 75. Godišnjice Dana D.

Kraljica, princ Charles, predsjednici i premijeri ustali su kako bi aplaudirali veteranima u uniformama punih medalja, dok su stajali na velikoj pozornici pokraj počasne garde nakon što je prikazan film o iskrcavanju u Normandiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Berlin obilježava 70 godina od ukidanja sovjetske blokade zapadnog dijela grada, jedne od prvih kriza Hladnog rata, koja je imala svog heroja – američkog pilota koji je donosio slatkiše djeci.

Published On 12 May 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO