Razgovori SAD-a i Meksika o migracijama bez velikog napretka

SAD traži od Meksika da zaustavi migrante koji nezakonito prelaze preko južne američke granice (EPA)
SAD traži od Meksika da zaustavi migrante koji nezakonito prelaze preko južne američke granice (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump ustvrdio je da je postignut napredak u razgovorima s Meksikom o zaustavljanju priliva migranata u SAD, ali da će, ukoliko u nastavku ne dođe do sporazuma, u ponedjeljak početi naplata pet posto carine za meksičku robu.

“Rasprava o useljavanju u Bijeloj kući s predstavnicima Meksika završila je za danas. Napreduje se, ali ne i dovoljno!” objavio je on na Twitteru.

“Razgovori s Meksikom nastavit će se sutra s razumijevanjem da, ukoliko ne dođe do sporazuma, carine od pet posto počinju u ponedjeljak, s mjesečnim povećanjima prema rasporedu”, dodao je Trump.

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard izjavio je da je sastanak bio usmjeren na migracijske tokove i ono što Meksiko pokušava učiniti kako bi ih usporilo.

 

“Danas ne raspravljamo o tarifama”, rekao je Ebrard na konferenciji za novinare nakon sastanaka s američkim dužnosnicima u Washingtonu.

“Razgovor je bio usmjeren na migracijske tokove i ono što Meksiko radi ili predlaže Sjedinjenim Američkim Državama te na našu zabrinutost zbog situacije u Srednjoj Americi”,  dodao je on, prenosi Reuters.

Trump je ranije najavio povećanje carina od pet posto, uz daljnji rast do čak 25 posto tokom godine, na svu uvezenu robu iz Meksika kako bi tu državu pritisnuo da zaustavi migrante koji nezakonito prelaze preko južne američke granice.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik upozorio je pripadnike vojske Venecuele da rizikuju svoju budućnost time što ostaju odani predsjedniku Nicolasu Maduru i apelovao da dozvole ulazak humanitarne pomoći u zemlju. U obraćanju venecuelanskoj zajednici na Floridi, Trump je zatražio podršku opozicionom čelniku, Juanu Guaidou. Iz Miamija izveštava Andy Gallacher.

Karavan od 3.000 migranata iz centralne Amerike zaustavili su imigracijski službenici u južnom Meksiku. To ukazuje na promjene u odnosu prema izbjeglicama – umjesto pružanja humanitarne pomoći, ona im se ograničava – što je u skladu sa zahtjevima predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Prošle godine američki predsjednik Donald Trump najavio je ukidanje programa koji štiti imigrante koji su u SAD ušli ilegalno kao djeca. Plan je izazvao proteste širom zemlje. Iako su u SAD-u proveli skoro cijeli život, neki od imigranata odlučili su vratiti se u svoje zemlje prije no što budu protjerani. U Monterreyu u Meksiku je […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO