Putin i Xi za još bolju saradnju dvije sile

Kina je vodeći vanjskotrgovinski partner Rusije (Anadolija)

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da Rusija i Kina planiraju koristiti nacionalne valute prilikom međusobne trgovinske razmjene.

Putin je u Moskvi dočekao predsjednika Kine Xia Jinpinga, a nakon sastanka je novinarima kazao da su razgovarali o bilateralnim odnosima i globalnim pitanjima.

Naglasio je da je Kina vodeći vanjskotrgovinski partner Rusije, podsjetivši da su prošle godine imali rekordnu trgovinsku razmjenu od 108 milijardi dolara, prenosi Anadolija.

“Rusija i Kina namjeravaju razviti primjenu plaćanja u nacionalnim valutama. Potpisali smo sporazum kako bi dodatno proširili upotrebu rublje i juana u bilateralnoj trgovini i osigurali kontinuitet u oblasti bankarskih usluga u kontekstu nestabilnosti na globalnim tržištima”, kazao je Putin.

Historijska trgovinska razmjena

Istakao je da su Rusija i Kina naglasili poseban značaj očuvanja postojećih sporazuma o razoružanju i neširenju oružja.

Putin je izjavio da Rusija i Kina također poduzimaju napore kako bi se mirnim putem riješila kriza u Siriji i stabilizirala aktuelna situacija u Venecueli.

Predsjednik Kine je izrazio zadovoljstvo zbog produbljivanja saradnje dviju zemalja na svim poljima.

“Ostvarili smo historijski rekord tako što smo trgovinsku razmjenu povećali na 100 milijardi dolara. Također, rastu kvalitet i tempo naše saradnje. Uspješno se provode veliki strateški projekti u oblastima kao što su energetika, investicije, svemirska industrija i avijacija”, kazao je Xi.

Izvor: Agencije