Khamenei: Američki mirovni plan za Bliski istok je izdaja

Trebali bismo biti snažni da spriječimo svaki rat protiv zemlje, tvrdi Ali Khamenei (AP)
Trebali bismo biti snažni da spriječimo svaki rat protiv zemlje, tvrdi Ali Khamenei (AP)

Iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Khamenei, američki mirovni plan za Bliski istok nazvao je “velikom izdajom islamskog svijeta” te pozvao zemlje Zaljeva da ga ne podrže.

Washington će ovog mjeseca u Bahreinu objaviti sadržaj mirovnog sporazuma između Izraela i Palestine, poznatijeg pod imenom “Sporazum stoljeća”.

“Cilj ove konferencije je da se obznani američki izdajnički i kukavički plan o Palestini, koji zovu ‘Sporazum stoljeća'”, rekao je Khamenei u bajramskom obraćanju.

“‘Sporazum stoljeća’, Božjom voljom, nikada neće biti proveden. To je velika izdaja islamskog svijeta. Nadamo se da će lideri Saudijske Arabije i Bahreina shvatiti u šta su zakoračili i koliko će to biti štetno za njihovu budućnost”, dodao je Khamenei.

Iran ne želi ‘bacati Jevreje u more’

Mirovni plan, čije je stvaranje vodio Jared Kushner, zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, Palestinci su već odbili, navodeći da politika Bijele kuće favorizira Izrael.

Konferenciji u Bahreinu, koja će biti održana 25. i 26. juna, prisustvovat će predstavnici američkih saveznika, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Palestinci su prekinuli sve odnose s Trumpovom administracijom od kako je američki predsjednik donio odluku da Jerusalem prizna glavnim gradom Izraela.

Pojedini kritičari tvrde da bi događaj u Bahreinu mogao biti uvod SAD-a u pokušaj da odbaci rješenje o dvije države, koje već dugo predstavlja međunarodnu formulu za osnivanje nezavisne palestinske države pored Izraela, na teritoriji Zapadne obale, okupiranog Istočnog Jerusalema i Pojasa Gaze.

U komentarima koji su kasnije objavljeni na njegovog zvaničnoj web stranici, Khamenei je naveo da Iran ne želi “bacati Jevreje u more” te da je referendum solucija za rješenje palestinsko-izraelskog konflikta.

‘Sastanak pripada Amerikancima’

On je ponovio iranski prijedlog o održavanju glasanja, uz učešće muslimanskih, kršćanskih i jevrejskih žitelja Palestine, kao i palestinskih izbjeglica, o sistemu vlasti.

Khamenei je optužio Saudijsku Arabiju i UAE zbog toga što omogućavaju Amerikancima da ostvare svoje planove.

“Ovaj sastanak pripada Amerikancima, ali ga vladari Bahreina organiziraju zbog svoje slabosti i amtimuslimanskog i antinarodnog stava”, kaže Khamenei.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO