Američki portal: Arapsko jedinstvo je fatamorgana

Islamski svijet podijeljen je više nego ikad, piše 'Bloomberg' (EPA)

Nedavno održani samiti u Saudijskoj Arabiji trebali su demonstrirati moć te države u muslimanskom svijetu, ali umjesto toga su pokazali krajnju uzaludnost, napisao je kolumnist Bobby Ghosh u članku objavljenom na američkom portalu Bloomberg.     

Ghosh pojašnjava da je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz u 48 sati prošle sedmice bio domaćin samita Organizacije islamske saradnje (OIC) i hitnih sastanaka Arapske lige i Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC), te da ti sastanci nisu dali nikakve rezultate.

Islamski svijet podijeljen je više nego ikad, a vođe koje su se odazvale pozivu kralja Salmana jedva su mogle razgovarati o bilo kojem problemu, a kamoli ponuditi rješenja, kaže autor teksta.

Izjave koje ničemu ne služe

Dodaje da je uloga OIC-a i Arapske lige već desetljećima besmislena i da se te organizacije rijetko bave problemima muslimanskog svijeta, poput pitanja progona muslimanskih manjina u Mijanmaru i Kini te građanskih ratova u Siriji, Jemenu i Libiji:

“Te organizacije ne služe ničemu drugom nego da daju izjave, i to uglavnom protiv Izraela, zbog načina na koji tretira Palestince.”

Ghosh ističe da je OIC izdao saopćenje iz Meke u kojem osuđuje bilo kakvo priznavanje Jerusalema za glavni grad Izraela, pozivajući svoje članice da preduzmu “odgovarajuće mjere” protiv država koje bi mogle premjestiti svoje ambasade.

Naravno, organizacija je odbila definirati te mjere ili čak insistirati na njihovoj primjeni protiv svog bliskog saveznika, SAD-a.

Od ova dva hitna sastanka na marginama samita OIC-a, čiji je cilj bio staviti pod kontrolu rastuću prijetnju Irana arapskom svijetu, okupljanje GCC-a bilo je najzanimljivije.

Dvogodišnja blokada Katara

Iako bi Vijeće zapravo trebalo biti koherentnije tijelo od OIC-a ili Arapske lige, jer su njihove članice vezane geografijom Arapskog poluotoka, etničkom pripadnošću, vjerom i historijom, stavovi arapskih država u vezi s iranskom krizom produbili su politički jaz i podjele između pristalica, protivnika i suzdržanih.

Dok su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein neprijateljski raspoloženi prema Iranu, ostale tri članice GCC-a, Katar, Kuvajt i Oman, zauzimaju oprezniji stav, održavajući ekonomske odnose i diplomatske veze s Iranom, pojašnjava Ghosh.

Također ističe da se ta podijeljenost povećala u isto ovo vrijeme prije dvije godine, kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, zajedno s Egiptom, nametnuli blokadu Kataru.

Komplikacije uzrokovane zaljevskim neslaganjem također podrivaju američke interese u regiji.

Dodaje kako to znači da kampanja “maksimalnog pritiska”, koju je američki predsjednik Donald Trump pokrenuo protiv Irana, zahtijeva punu podršku država članica GCC-a.

Fantazije o ‘arapskom NATO-u’

Pojedine strane u Trumpovoj administraciji uživaju u fantaziji formiranja “arapskog NATO-a”, koji bi se borio protiv Irana, piše Ghosh.

Međutim, to bi zahtijevalo da vojske šest članica GCC-a, osim Egipta i Jordana, blisko sarađuju.

Neugodna stvarnost takva je da se te snage radije suprotstavljaju golorukim demonstrantima umjesto da se bore protiv nasilnih neprijatelja, što potvrđuje njihova potpuna nesposobnost u Jemenu.

Teško da će takav savez biti uspostavljen u vrijeme kad su zaljevske države zauzete uhođenjem jedna druge, rekao je Ghosh.

Dodaje da je upravo zbog toga postojala neka vrsta uzbuđenja u vanjskopolitičkim krugovima pred sastanak u Meki, kada je Katar najavio prisustvo svog premijera, Abdullaha bin Nassera Al Thanija, što je probudilo nadu da bi taj korak mogao biti početak na putu pomirenja.

Čini se da su Saudijci, koji su željeli formirati jedinstven front protiv Irana, posvetili nedovoljno pažnje problemima Katara, Kuvajta i Omana, kazao je.

Neugodna tišina Kuvajta i Omana

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al Thani izjavio je da ne postoji konsenzus, dodavši da se u izjavama objavljenim nakon sastanka “osuđuje Iran, ali ne poziva na umjerenu politiku razgovora s Teheranom”.

Autor ističe da će u nekoliko sljedećih dana ljutita retorika eskalirati: Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein optužit će Katar da sabotira napore za ujedinjenje, dok će Katarani optuživati tu trojku za bezobzirnu ratobornost.

Kuvajćani i Omanci, po svemu sudeći, odlučit će se za neugodnu tišinu.

Na kraju Ghosh zaključuje da uopće nema potrebe govoriti o tome da su GCC, OIC i Arapska liga potpuno beskorisni.

Izvor: Al Jazeera i agencije