Afrička unija suspendirala Sudan iz članstva zbog nasilja

Kamp je postao žarište sudanskog protestnog pokreta (EPA)

Afrička unija suspendirala je Sudan iz svog članstva, što je reakcija na vojnu akciju protiv prosvjednika u kojoj je ubijeno najmanje 108 ljudi i ranjeno njih više od 500.

Odjel za mir i sigurnost Afričke unije objavio je na Twitteru da će sudjelovanje Sudana u svim aktivnostima Unije biti trenutačno suspendirano “sve dok ne bude uspostavljena učinkovita civilna prijelazna vlast, kao jedini način da se prebrodi aktualna kriza”.

Afrička unija sastala se nakon nasilnog uklanjanja prosvjednog kampa, koji je u sudanskom glavnom gradu Khartoumu uspostavljen u ponedjeljak.

Kao odgovor na ubojstva, predsjednik povjerenstva Afričke unije Moussa Faki Mahamat pozvao je na “neposrednu i transparentnu istragu kako bi svi odgovorni bili privedeni pravdi”.

Vođe protesta odbile pregovore s vojskom

U međuvremenu su vođe prosvjeda odbile ponudu vojske za bezuvjetni nastavak pregovora.

Kamp je postao žarište sudanskog prosvjednog pokreta nakon što je prije dva mjeseca zbačen dugogodišnji vladar Omar al-Bashir, a prijelaznu upravu preuzela vojska. Otad građani pozivaju generale da predaju vlast civilnoj upravi.

General pukovnik Abedl Fattah al-Burhan kazao je kako je oporba jednako odgovorna za neuspjeh u postizanju sporazuma te da će izbori biti održani unutar devet mjeseci.

Dotad će državom vladati prijelazna vlada, a nakon izbora će vlast biti predana onome koga izabere narod, dodao je Al-Burhan i najavio kako će istražiti nasilne događaje.

Izvor: Al Jazeera i agencije