Nijedna zemlja ne uspijeva postići ravnopravnost spolova

Žene
Bogate zemlje, poput Finske, Švedske, Norveške i Holandije, najviše napreduju, dok zaostaju siromašne ili nestabilne zemlje (EPA)

Nijedna zemlja nije postigla zadovoljavajuću razinu kad je riječ o ravnopravnosti spolova, na koju se poziva u razvojnom planu Ujedinjenih naroda, objavljeno je u izvješću u utorak. 

Sve su članice UN-a 2015. prihvatile 17 održivih razvojnih ciljeva koji trebaju biti dostignuti do 2030. u obrazovanju, klimi i ravnopravnosti spolova. 

“Među 129 zemalja koje su obuhvaćene u studiji nijedna nije u potpunosti dosegla obećanje o ravnopravnosti spolova”, objavila je nevladina organizacija “Equal Mesures 2030”, koja svake godine objavljuje izvješće u kojem prati ostvarivanje ciljeva, kako prenosi Hina.

Bogate zemlje najviše napreduju

Novo izvješće pokazuje da zemlje nisu na pravom putu da postignu ravnopravnost spolova, kojom se traži otklanjanje diskriminacije i nasilja nad ženama i okončanja štetnih praksi, poput dječjih brakova i sakaćenja djevojčica i žena. 

“Ne uspijevamo ispuniti obećanja o ravnopravnosti spolova milijardama djevojčica i žena”, rekla je Alison Holder, direktorica organizacije.

Koristeći se podacima iz 129 zemalja, istraživanje je pokazalo da bogate zemlje, poput Finske, Švedske, Norveške i Nizozemske, najviše napreduju, dok zaostaju siromašne ili nestabilne zemlje, poput Čada, Demokratske Republike Kongo, Jemena i Nigera.

Neke siromašnije zemlje jesu napredovale, pa je tako Senegal bliži spolnoj ravnopravnosti u parlamentu od Danske, iako ima 56 puta manji BDP. 

Nedostatak političke volje

Ipak, nijedna zemlja nije u potpunosti postigla ravnopravnost spolova, navodi se u izvješću. 

Istraživanja pokazuju nedostatak političke volje koju bi trebalo uložiti u unaprjeđenje ravnopravnosti žena i muškaraca, smatra Anne-Birgitte Albrectsen, izvršna direktorica humanitarne organizacije za dječja prava “Plan International”, koja je također pridonijela objavljenom izvješću.

Albrectsen se nada da će podatke iz izvješća iskoristiti političari i aktivisti te osmisliti “pametnije političke kampanje koje će potaći akcije”.

Izvor: Agencije