Ide li Evropa u pravcu ‘salvinizacije’?

Cyrille Bret smatra da ne smijemo brkati Salvinijev uspjeh u formiranju parlamentarne skupine i njegovu sposobnost nametanja kontinentalne hegemonije (EPA)

Cyrille Bret u svom tekstu na australskom portalu The Conversation kaže da se Matteo Salvini smatra najvećim pobjednikom na evropskim izborima u Italiji i u Evropi, naročito nakon pobjede koju je ostvarila lista Lige (nekadašnja Sjeverna Liga) sa više od 34 posto glasova, dok je broj zastupnika u Evropskom parlamentu koji ga podržavaju skočio sa pet na 28.

Bret dodaje kako sada Liga, prva stranka u Italiji, želi udružiti sve pobjednike nacionalnih populista u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Poljskoj i Mađarskoj.

Autor ističe da su pregovori o formiranju parlamentarnih skupina i izboru predsjednika Komisije već u toku, ali se pita: Hoće li italijanskom vođi politička težina dozvoliti da preuzme odgovornost za evropski kontinent u cijelosti?

Kaže kako je “to još uvijek neizvjesno”, dodajući da su komunikacije i marketing pogurali Salvinija naprijed, ali je moguće da će ga parlamentarna i stranačka aritmetika lišiti vodeće uloge.

Salvini i Orban

Bret ističe da je Matteo Salvini na vrlo vješt način uspio ojačati svoj početni kapital – 17 posto glasova koje je Liga dobila na općim izborima u Italiji u martu 2018. godine, zahvaljujući konstantnom pojavljivanju u medijima u Italiji i inostranstvu već nekoliko mjeseci.  

Salvini zatim uspijeva doći na poziciju zamjenika premijera i ministra unutrašnjih poslova Italije, a uspio je dokinuti i simbolični paritet s Luigijem di Maiom i Pokretom pet zvijezda, koje je udaljio nakon glasanja s pobjedom od 32 posto glasova u Senatu i Zastupničkom domu.  

Svojim neprijateljskim izjavama prema imigrantima, islamu, elitama, Merkel i Macronu, Salvini je pokazao osobnu bliskost s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom krajem 2018. nakon zajedničke konferencije za novinare u Milanu.

Ističe kako je ovaj italijanski čelnik išao čak i u Varšavu u januaru 2019. godine kako bi potpisao dokument s poljskom Partijom prava i pravde (PiS). Kao vrhunac njegove kontinentalne kampanje, Matteo Salvini je 18. maja okupio oko sebe 12 evropskih nacionalističkih stranaka u svom sjedištu u Milanu. 

Politička dominacija

Liga sada ima političku hegemoniju u Italiji, pogotovo nakon što je udaljio svog saveznika Pokret pet zvijezda koji je na ovim izborima uspio sakupiti svega 17 posto glasova, dodaje Bret.  

Ističe da je Salvini postao dominantno lice protiv 23 zastupnika Evropskog parlamenta na čelu s Jordanom Bardellom. Od nacionalne hegemonije do kontinentalne prevlasti, čini se da je skok koji je načinio vođa Lige bio možda malo prebrz.

Bret se pita ima li Matteo Salvini već mrežu stranačkih saveza koji mu omogućuju da preuzme vodeću ulogu u Evropi? Prosperitetno francusko-italijansko ”drvo” ne smije skrivati stagnirajuću evropsku nacionalističku “šumu”, napisao je.   

Sposobnost nametanja kontinentalne hegemonije

Neki saveznici evropskih parlamentarnih skupina sigurno su ostvarili značajan napredak: belgijski Vlaams Belang odnio je više od 11 posto glasova i osvojio još 2 mjesta u odnosu na 2014. Francusko Nacionalno okupljanje je eho trijumfa Lige, s prvim osvojenim mjestom na listi Renesansa.

Nasuprot tome, mnogi stvarni ili potencijalni saveznici Lige zaostaju, pogotovo nakon što je zaustavljen izborni uspon austrijske Slobodarske stranke (FPO) zbog afere “Ibizagate” koja je diskreditirala njenog vođu Heinz-Christiana Strachea.

Autor smatra da ne smijemo brkati Salvinijev uspjeh u formiranju parlamentarne skupine i njegovu sposobnost nametanja kontinentalne hegemonije. Matteo Salvini je već sveprisutan u govorima, simbolima i slikama, međutim, kada se radi o pregovorima koji se odvijaju za Komisiju, on će igrati ulogu izazivača, a ne vođe.

Izvor: Al Jazeera i mediji