Erdogan ne odustaje od ruskih raketa

Erdogan je ponovio prijedlog da se formira zajednička radna grupa Turske i SAD-a (EPA)

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da neće odustati od kupovine ruskih odbrambenih raketa S-400 i pored američkih upozorenja.

“Postigli smo sporazum sa Rusijom. Odlučni smo. Nema govora o odustajanju”, rekao je Erdogan, prenela je turska agencija Anadolija.

Želja Ankare da kupi ruske protivvazdušne sisteme S-400 je veliki izvor napetosti između Turske i SAD, koje su NATO saveznice.

Američka vojska sumnja da bi ruski sistem mogao da dođe do tehnoloških tajni njenih najmodernijih aviona F-35, koje je Ankara takođe naručila.

“To je završena stvar”, već nekoliko nedelja govore turski lideri u vezi ruskih raketa.

Ruske rakete bi mogle da budu isporučene ovog leta i da podstaknu oštre mere odmazde Amerike.

SAD prijete sankcijama

O tome su telefonom razgovarali prošle srede Erdogan i američki predsednik Donald Trump.

Erdogan je ponovio predlog da se formira zajednička radna grupa.

Trump i Erdogan će se sastati na margini samita G20 krajem juna u Japanu u poslednjem pokušaju da nađu rešenje.

“Ako ode do kraja i primi S-400 rakete Turska će to skupo platiti”, ponovio je prošle srede portparol State departmenta Morgan Ortagus, i ponovo zapretio da će suspendovati prodaju aviona F-35 Turskoj, i uvesti joj vrlo stroge sankcije.

Dan kasnije je visoka zvaničnica Pentagona, Ketrin Vilbarger, rekla je da bi sprovodjenje te transakcije bilo poražavajuće za program F-35 ali takođe za “interoperabilnost Turske sa NATO-om”.

Ona je rekla da čak i ako američka adminsitracija ne bude želela da uvede sankcije Turskoj zbog te nabavke moguće da će je na to naterati Kongres.

Izvor: Agencije