Stručnjaci: Trumpova politika prema Kini kontraproduktivna

Donald Trump, Xi Jinping, SAD, Kina
Carine su već zakočile globalnu trgovinsku razmjenu i ekonomski rast i u SAD-u i u Kini (EPA)

Brojni američki stručnjaci za Aziju, uključujući bivše diplomate i vojne dužnosnike, žele da Donald Trump preispita svoju politiku koja polazi od toga da “Kinu treba tretirati kao neprijatelja”, upozorivši da takav pristup može naškoditi američkim interesima i globalnoj ekonomiji, navodi se u nacrtu otvorenog pisma koje je Reuters dobio na uvid.

Nacrt pisma pojavio se u trenutku rastućih napetosti između dviju najjačih svjetskih ekonomija oko niza pitanja. 

To uključuje trgovinski rat u kojemu su obje strane uvele carine na uvoz vrijedne milijarde dolara, američke optužbe o sveprisutnoj kineskoj špijunaži, kao i kineski program vojne modernizacije koji se doživljava kao prijetnja američkom prisustvu na zapadnom Pacifiku.

Sjedinjene Države i Kina, koje su se u subotu sastale na marginama summita zemalja G20 u Japanu, složile su se o ponovnom pokretanju pregovora o okončanju trgovinskog rata.

‘Pretjeran strah’

“Iako smo vrlo zabrinuti novijim ponašanjem Pekinga, također vjerujemo da mnoge američke akcije doprinose silaznoj putanji međusobnih odnosa”, navodi se u nacrtu otvorenog pisma koje je u ime 80 stručnjaka adresirano na predsjednika Trumpa i Kongres.

“Američki napori da Kinu tretira kao neprijatelja i isključi je iz globalne ekonomije naštetit će međunarodnoj ulozi i reputaciji SAD-a te potkopati ekonomske interese svih zemalja”, navodi se u pismu.

“Američki strah da će Peking zamijeniti SAD kao globalnog lidera je pretjeran”, dodaje se.  

Trampova strategija nacionalne sigurnosti, donesena 2018., naziva Kinu strateškim konkurentom koji želi zamijeniti SAD kao dominantnu globalnu silu.

Za sada se još ne zna kada će konačna verzija navedenog pisma biti objavljena, a u opasci uz nacrt pisma navodi se kako se prikupljaju potpisi na pismo te da će konačna verzija biti ponuđena jednim uglednim novinama.

Nacrt otvorenog pisma navodi i sedam prijedloga koji prema potpisnicima predstavljaju njihovo kolektivno stajalište “o Kini, problemima američkog pristupa Kini i osnovnim elementima efikasnije američke politike”.

Povećanjem domaće represije i kontrole privatnih tvrtki kineska vlada “propušta živjeti sukladno svojim trgovinskim obvezama, a povećani napori kontrole stranog javnog mnijenja i agresivnija vanjska politika “ozbiljne su prijetnje za ostatak svijeta”, navodi se u pismu.

‘Raditi na kreiranju otvorenog i prosperitetnijeg svijeta’

Unatoč tome, postojeći američki pristup je kontraproduktivan jer tretiranjem Kine kao nacionalne sigurnosne prijetnje SAD slabi utjecaj umjerenih snaga u Pekingu, koji znaju da “pristup koji podrazumijeva suradnju sa Zapadom služi kineskim interesima”, navodi se u nacrtu otvorenog pisma.

Sjedinjene Države također mogu izazvati vlastitu izolaciju jer njihovi saveznici neće biti voljni “tretirati Kinu kao ekonomskog i političkog neprijatelja”, navodi se.

Stručnjaci su se založili za novu politiku koja podrazumijeva suradnju SAD-a sa saveznicima kako bi se odvratila kineska vojna agresija uz pomoć obrambenih stajališta.

Sjedinjene Države također trebaju raditi sa svojim saveznicima i partnerima “na kreiranju otvorenog i prosperitetnijeg svijeta u kojemu je Kini ponuđena mogućnost da sudjeluje”, navodi se u nacrtu, kojega uz ostale potpisuju i Susan Thornton, bivša visoka dužnosnica za istočnoazijske poslove te bivši američki veleposlanik u Kini J. Stapleton Roy.   

Izvor: Agencije