Iran će premašiti ograničenja obogaćivanja urana

Teheran postepeno počeo smanjivati poštovanje odredbi nuklearnog sporazuma (EPA)

Iran će uskoro premašiti ograničenja obogaćenja uranija predviđena nuklearnim sporazumom, pošto preostali potpisnici dogovora nisu ispunili zahtjeve Teherana da ih se zaštiti od američkih sankcija, objavila je poluslužbena novinska agencija Fars pozivajući se na “obaviješteni izvor”.

Iranski izaslanik na sastanku ostalih potpisnika nuklearnog sporazuma prethodno je rekao da su europske zemlje tijekom posljednjih pregovora ponudile premalo, nastojeći uvjeriti Teheran da odustane od svojih planova o kršenju ograničenja koje nameće sporazum.

“S obzirom na to da se na sastanku povjerenstva u Beču nisu uspjeli zadovoljiti ispravni zahtjevi Irana… odlučni smo u nakani da smanjimo svoje obveze kada je riječ o sporazumu. Ograničenje obogaćenja uranija od 300 kilograma uskoro će biti prekršeno”, rekao je Farsu neimenovani izvor. 

Sporazum s Iranom su potpisale Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija, ali se Donald Trump povukao iz sporazuma. 

IAEA upozorava

Prethodno je Yukiya Amano, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), upozorio da je Iran ubrzao obogaćivanje uranija nakon što je najavio da će se povući iz dijelova nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

“Tempo proizvodnje se ubrzava”, rekao je Amano novinarima nakon posljednjih mjerenja inspektora IAEA u Iranu, piše dpa. 

Amano je izrazio zabrinutost zbog sve većih tenzija oko iranskog nuklearnog pitanja i izrazio nadu da će se “pronaći načini da se kroz dijalog umanje trenutne napetosti”, prenosi Reuters.  

“Ključno je da Iran i dalje u potpunosti provodi obaveze preuzete sporazumom”, zaključio je Amano.

Izvor: Agencije