Predsjednik francuske desnice podnio ostavku

Wauquiez je u nedjelju navečer najavio ostavku jer je njegova stranka na euroizborima osvojila samo 8,8 posto glasova (EPA)

Predsjednik francuske desničarske stranke Republikanci Laurent Wauquiez podnio je ostavku sedam dana nakon neuspjeha na izborima za Evropski parlament, prenijeli su francuski mediji.

Wauquiez je u nedjelju navečer najavio ostavku jer je njegova stranka na euroizborima osvojila samo 8,8 posto glasova, prenosi Beta.

“Pobjede su kolektivne, ali su porazi pojedinačni. Trebam preuzeti odgovornost i povlačim se s mjesta predsjednika Republikanaca”, rekao je Wauquiez za televiziju TF1.

Wauquiezova karijera

Rekao je da je neophodno obnoviti desnicu, tradicionalnu stranku u Francuskoj koja se, zajedno s ljevicom, smjenjivala na vlasti sve do dolaska na scenu centrista Emmanuela Macrona.

Wauquiez je za predsjednika stranke izabran u decembru 2017, nekoliko mjeseci nakon što je Macron postao predsjednik Francuske.

Čelnik desničara 2010. godine bio je ministar za evropska pitanja, a godinu kasnije, za vrijeme desničarskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, ministar prosvjete.

Do 2015. bio je potpredsjednik stranke Republikanci, koja se ranije zvala Unija za narodni pokret (UMP).

Izvor: Agencije