Holandija traži uvođenje viza građanima Albanije

To je prvi put da se za jednu zemlju zapadnog Balkana traži ponovno uvođenje viza (EPA)

Nizozemska je zatražila suspenziju bezviznog režima za građane Albanije, potvrdila je Europska komisija u ponedjeljak.

Inicijativu za ukidanje bezviznog režima zatražili su od vlade zastupnici u nizozemskom parlamentu uz obrazloženje da je “znatno povećena kriminalna aktivnost albanske mafije u Nizozemskoj, koja zloporabi slobodu putovanja bez viza za širenje svoje krijumčarske mreže”.

Glasnogovornica Komisije Natasha Bertaud potvrdila je da su zaprimili službenu obavijest s takvim zahtjevom te da će je sada “pozorno proučiti te sa svojom analizom upoznati Vijeće EU-a i Parlament”.

To je prvi put da se za jednu zemlju zapadnog Balkana traži ponovno uvođenje viza.

Holandija i Francuska protiv proširenja EU-a

Komisija je po zaprimanju obavijesti od neke zemlje članice dužna napraviti temeljitu analizu i predložiti rješenje. Konačnu odluku donosi Vijeće i Parlament.

Nizozemski zahtjev stigao je u vrijeme kad bi zemlje članice trebale odlučiti što će napraviti s preporukom Europske komisije da se sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom otvore pristupni pregovori.

Komisija je prošlog tjedna u svom izvješću o napretku preporučila otvaranje pregovara s tim dvjema zemljama, zaključivši kako su obje ispunile kriterije za taj korak.

Upravo se Nizozemska, zajedno s Francuskom, u posljednje vrijeme najviše protivi bilo kakvim pomacima prema daljnjem proširenju EU-a.

Izvor: Agencije