Pregovori s Iranom o nuklearnom sporazumu bez rezultata

Iranski zvaničnici u petak su se u Beču sastali s predstavnicima država koje su još uvijek partneri u okviru ranije postignutog nuklearnog sporazuma (EPA)

Uporni pregovori koji bi trebali uvjeriti Iran da ne prekrši postavljena ograničenja u raspolaganju nuklearnom tehnologijom u petak su se našli pred propašću, nakon što su iranski zvaničnici upozorili da njihovi zahtjevi nisu ispunjeni i kako je Washington odbio pozive iz Evrope da smekša svoje sankcije Teheranu kako bi se stvorili uvjeti za nastavak razgovora.

Sedmicu nakon što je Washington u posljednji trenutak opozvao zračne udare na ciljeve u Iranu, diplomate su ocijenile kako je Iran na putu da u narednim danima pređe prag dopuštene proizvodnje obogaćenog uranija definiranog nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama, iz koga se SAD povukao prošle godine.

Svaki takav korak promijenio bi okruženje u kojemu se vode diplomatski pregovori, i to upravo u vremenu kada evropski političari upozoravaju kako bi i mala greška na bilo kojoj strani mogla gurnuti SAD i Iran u rat.

Posljednja prilika za partnere

Iranski zvaničnici u petak su se u Beču sastali s predstavnicima država koje su još uvijek partneri u okviru ranije postignutog nuklearnog sporazuma – Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i Kinom.

Iranci su ovom prigodom ponovili zahtjev kako bi im se morala dopustiti prodaja nafte.

Razgovori su bili “posljednja prilika za sadašnje partnere… da se okupe i ocijene kako mogu ispuniti svoje obaveze prema Iranu”, kazao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi.

Iako je istupio iz sporazuma s Teheranom, Washington je tražio od evropskih država da prisile Iran kako bi poštovao svoje obaveze iz tog istog sporazuma.

Iz Irana su, pak, poručili kako to ne mogu napraviti osim ukoliko im Evropljani ne osiguraju obećanu ekonomsku korist.

“Godinu pokazujemo strpljenje. Sada je red na Evropljanima da učine to isto”, kazao je Mousavi, poručivši kako bi evropski partneri iz sporazuma trebali ponuditi “praktična rješenja”.

Araqchi: Korak naprijed, ali…

Zamjenik ministra vanjskih poslova Irana Abbas Araqchi kazao je kako je napredak ostvaren u današnjim razgovorima koji su imali za cilj spašavanje iranskog nuklearnog sporazuma, ali je nedovoljan da uvjeri Islamsku Republiku da promijeni svoju odluku da “probija” ograničenja postavljena u sporazumu.

“To je korak naprijed, ali je ipak nedovoljan za iranska očekivanja. Izvijestit ću Vladu u Teheranu i konačna odluka o sporazumu ovisi od njenog stava”, izjavio je Araqchi nakon razgovora.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je ranije ove sedmice kako će zatražiti od američkog predsjednika Donalda Trumpa da olabavi sankcije protiv Irana kako bi pregovori s tom državom mogli biti nastavljeni, no čini se kako za taj poziv nije bilo sluha, jer je Trumpov izaslanik za Iran u petak kazao kako sankcije protiv Teherana ostaju te kako se odnose na cjelokupni izvoz iranske nafte.

“Sankcionirat ćemo svaki izvoz iranske sirove nafte”, kazao je novinarima u Londonu Brian Hook, posebni američki izaslanik za Iran.

Drugi rok ističe 7. jula

Evropske države koje se protive Trumpovoj odluci da odustane od sporazuma s Iranom i toj državi ponovo nametne sankcije obećale su naći način kako bi se Iranu osigurala mogućnost trgovine ukoliko se nastavi pridržavati odredbi sporazuma.

U praksi je taj plan međutim zakazao, jer su velike evropske firme odustale od planova da investiraju u Iran.

Iran je posljednjih sedmica postavio nekoliko rokova za dogovor, zaprijetivši kako će u slučaju da toga ne bude odustati od ograničenja definiranih nuklearnim sporazumom.

Prvi takav rok istekao je u četvrtak, a iz Teherana su najavili kako bi nakon toga mogli povećati svoju proizvodnju obogaćenog uranija.

Drugi rok ističe 7. jula, a nakon toga bi u Iranu mogli početi postupak proizvodnje uranija veće čistoće od one koju dopušta sporazum.

Izvor: Agencije