Kampanja u svjetskoj štampi za zaustavljanje pogubljenja u S. Arabiji

Najveće masovno pogubljenje izvršeno je 2. januara 2016. godine, kada su saudijske vlasti pogubile 47 osoba (EPA)

Arapska organizacija za ljudska prava (AOHR UK) iz Velike Britanije pokrenula je kampanju u međunarodnim medijima i štampi, poput: Washington Posta, New York Timesa, Los Angeles Timesa i Guardiana, u kojoj poziva na ukidanje smrtne kazne u Saudijskoj Arabiji i na pokretanje međunarodne istrage u slučajevima pogubljenja koji su već izvršena.   

AOHR  UK navodi da je, od dolaska saudijskog kralja Salmana na vlast 23. januara 2015. godine pa sve do danas, Saudijska Arabija pogubila 709 osoba, među kojima i sedmero djece.

Najveće masovno pogubljenje izvršeno je 2. januara 2016. godine, kada su saudijske vlasti pogubile 47 osoba, među kojima i četvero maloljetnika koji su osuđeni iako nisu dosegli zakonom predviđenu starosnu dob da bi mogli krivično odgovarati, dodala je ova britanska agencija.  

Prema AOHR UK, riječ je maloljetnicima Aliju Al Ribhu, Mustafi Abkaru, Meshalu al-Faraju i Aminu al-Ghamdiju.

Drugo najveće masovno pogubljenje desilo se 23. aprila ove godine kada su saudijske vlasti pogubile 37 osoba, uključujući i tri maloljetnika: Abdul-Kareema al-Hawaja, Mujtaba al-Sweikata i Salmana Qureisha. Službeni saudijski izvor također navodi da su tijela dvojice pogubljenih muškaraca javno visjela sa stupa nekoliko sati nakon pogubljenja.

Organizacija navodi da Saudijska Arabija koristi smrtnu kaznu kao sredstvo za teroriziranje svoje opozicije. Od početka ove godine pogubljeno je 110 osoba, uključujući troje maloljetnika. Saudijska Arabija je zauzela treće mjesto u svijetu i prvo u arapskom svijetu nakon pogubljenja 149 osoba koje je provela 2018. godine.

Mučenje i seksualno zlostavljanje  

AOHR UK naglašava kako se najmanje 46 osoba suočava s prijetnjom skorog pogubljenja nakon što su iscrpili sve oblike formalne žalbe, a među njima su i trojica maloljetnika: Ali al-Nimr, Dawood al-Marhoun i Abdullah al-Zaher.

Organizacija je također izrazila duboko ogorčenje zbog toga što javno tužiteljstvo nastavlja sa zahtjevima da se izvrše pogubljenja djece, učenjaka i aktivista, uprkos masovnim kritikama na račun smrtnih kazni i njihove provedbe.  

Među osobama koje se suočavaju s prijetnjom smrtne kazne nalaze se i učenjaci Salman al-Odah, Awad al-Qarni i Ali al-Omari, te 11-godišnji dječak Murtaja Qureiris.

AOHR UK potvrđuje da su sve pogubljene osobe bile podvrgnute prisilnim nestancima, brutalnom mučenju i seksualnom zlostavljanju kako bi se od njih izvukla priznanja. Njima su uskraćena sva zakonska prava i sudilo im se pred sudovima koji ne ispunjavaju ni minimalne standarde za pošteno suđenje.

Organizacija je pozvala međunarodnu zajednicu i saudijske saveznike da ujedine napore kako bi se spasili nevini životi onih kojima prijeti smrt. Vrijeme istječe i ako se ne poduzmu stroge i odlučne mjere za odvraćanje saudijskog režima, nastavit će se gubiti nevini životi na izmišljenim optužbama koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

Izvor: Al Jazeera