UN u Ženevi predstavio izvještaj o ubistvu Khashoggija

Ubistvo Jamala Khashoggija, koje je izvršio tim saudijskih operativaca u konzulatu 2. oktobra, izazvalo je žestoke reakcije (AP)

Agnes Callamard, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za vansudska smaknuća, predstavila je u četvrtak svoj izvještaj o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Ona je održala prezentaciju pred Vijećem za ljudska prava UN-a u švicarskom gradu Ženevi.

U izvještaju od 100 stranica, koji je objavljen 19. juna, Callamard navodi kako Khashoggijevo ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošlog oktobra predstavlja vanpravno ubistvo s predumišljajem, za koje je odgovorno vodstvo Saudijske Arabije.

Također se navodi kako treba istražiti ulogu princa prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana u ovom ubistvu.

Ciljana ubistva novinara

Saudijska Arabija je članica Vijeća UN-a za ljudska prava.

Britanska premijerka Theresa May u srijedu je navela kako želi vidjeti da neko odgovara za ubistvo.

“Želimo odgovornost za ovo užasno ubistvo. Očekujemo da Saudijska Arabija poduzme neophodne akcije kako bi osigurala da se takvo kršenje međunarodnog i nacionalnog prava ne ponovi. Očito je da pažljivo pratimo provođenje istrage i očekujemo da ona ide u skladu s međunarodno priznatim standardima”, navela je ona u britanskom Parlamentu.

Ubistvo Khashoggija, koje je izvršio tim saudijskih operativaca u konzulatu 2. oktobra, izazvalo je žestoke reakcije i ukaljalo imidž Bin Salmana.

Tijelo ubijenog novinara nikada nije pronađeno.

Callamard navodi u izvještaju kako je Saudijska Arabija prekršila Bečku konvenciju o konzularnim odnosima, poglavlje UN-a koje brani korištenje sile u vrijeme mira, kao i princip prava na život.

Visoki zvaničnici umiješani u ubistvo

Ciljana ubistva novinara, disidenata i branitelja ljudskih prava su prisutna u sve većem broju, navela je Callamard i dodala kako posebno zabrinjava obrazac nekažnjivosti koji prati te incidente.

Hatice Cengiz, Khashoggijeva zaručnica, zatražila je međunarodnu istragu ubistva.

“Ne samo da su visoki zvaničnici umiješani u ubistvo, već izvještaj navodi kako je Saudijska Arabija pokušala ukloniti dokaze da se ono desilo. To je skandalozno”, istakla je ona ove sedmice.

Khashoggi je pisao kolumne za Washington Post i živio u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ubijen je u konzulatu kada je došao da pokupi dokumenta koja su mu bila potrebna za planirani brak.

Ovaj 59-godišnji Saudijac, glasni kritičar tamošnjih vlasti, bio je ugušen, a njegovo tijelo isječeno na komade.

Tijelo vjerovatno rastopljeno kiselinom

To je uradio tim od 15 Saudijaca, koji su poslati u Istanbul da izvrše ovo ubistvo, navode turski zvaničnici.

Turski mediji navode kako je tijelo, koje nikada nije nađeno, vjerovatno rastopljeno kiselinom, dok izvori Al Jazeere ukazuju kako postoje određeni dokazi da je tijelo Khashoggija spaljeno u bašti rezidencije konzula, 300 metara od konzulata.

Zvanični Rijad navodi kako ne zna gdje su ostaci tijela Khashoggija i za njegovu smrt krivi “odmetnute” agente.

Saudijska Arabija je u nekoliko navrata mijenjala svoju priču cijele situacije.

Prvo su tvrdili kako je Khashoggi napustio konzulat ubrzo nakon sastanka, ali su turske vlasti davale informacije o dokazima umiješanosti visokih zvaničnika.

Potom je Rijad, na kraju, priznao kako su njegovi agenti izvšili ubistvo u seriji kontradiktornih objašnjenja.

Uhapšeno 18 saudijskih državljana

Saudijska Arabija sada navodi kako je Khashoggi ubijen u konzulatu nakon što je izbila tuča s ljudima s kojima se tamo susreo, a tu je tvrdu odbacio izvještaj Callamard, u kojem se navodi kako su saudijski agenti pričali o ubistvu novinara i komadanju njegovog tijela prije nego je došao u konzulat.

Osamnaest saudijskih državljana je uhapšeno zbog ove situacije, no međunarodna zajednica je skeptična oko suđenja koje im traje u Rijadu.

U novembru je američka Centralna obavještajna agencija zaključila kako je Bin Salman naredio ubistvo Khashoggija, javili su američki mediji.

Izvještaj se ne slaže sa saudijskom vladom, koja tvrdi kako Bin Salman nije umiješan, a američki zvaničnici iskazali su povjerenje u procjenu CIA-e.

Izvor: Al Jazeera