Zarif: Iran nikad neće koristiti nuklearno oružje

Trump je odustao od napada na iranske ciljeve 'jer bi u njima poginulo 150 ljudi' (Reuters)

“Iran nikad neće koristiti nuklearno oružje”, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova te države Mohammed Javad Zarif, prenosi agencija IRIB.

Osvrnuo se na to što je SAD u prošlosti koristio nuklearno oružje, kao i na nedavnu izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da je otkazao napad na Iran zato što bi u njemu poginulo 150 ljudi.

“Zaista ste bili zabrinuti za 150 ljudi? Koliko ste ljudi ubili nuklearnim oružjem? Koliko ste generacija zbrisali tim oružjem?”, zapitao je Zarif, prenosi Reuters.

Naglasio je da Iran, zbog religijskih uvjerenja, nikad neće koristiti nuklearno oružje.

Zarif je optužio i američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona da kuje zavjeru za otpočinjanje rata protiv Irana, prenosi Reuters. 

“Želite li da znate zašto su oni koji imaju dokazanu historiju omalovažavanja diplomatije odjednom zainteresovani za razgovore”, napisao je Zarif na svom Twitter nalogu. 

On je u postu objavio i link za tekst objavljen 2017. godine u magazinu National Review i pozvao pratioce da pročitaju, kako je naveo, Boltonov recept za uništenje iranskog nuklearnog dogovora.

Zarif je istakao da Iran nikada nije napustio pregovarački sto i naveo da je takozvani Tim B, za koji Teheran tvrdi da se zalaže za rat, a u kojem je i Bolton, “izvukao” SAD-a iz razgovora i da sada kuje zavjeru za rat.

Zarif je ranije izjavljivao da bi takozvani Tim B, u kojem su Bolton i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, mogao da uvuče Trumpa u konflikt sa Iranom.

Trump odustao od napada

Trump je prošlog petka izjavio da je odustao od napada na iranske ciljeve jer bi u njima poginulo 150 ljudi, što je nazvao “nesrazmjernim” odgovorom na obaranje američke bespilotne letjelice prošle sedmice.

Tenzije između Irana i SAD-a u porastu su od prošle godine i američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Odnosi su dodatno zategnuti nakon što je službeni Washington nedavno na listu terorističkih grupa uvrstio iranske oružane snage, odnosno Revolucionarnu gardu.

SAD je pojačao vojno prisustvo na Bliskom istoku, a prije dvije sedmice iz Pentagona su najavili slanje dodatnih 1.000 vojnika u tu regiju zbog “prijetnji” iz Irana.

Izvor: Agencije