Vjerska mržnja u Indiji: Hindusi mučili i linčovali muslimana

Policija tvrdi da su seljaci optužili Ansarija za provalu i da su ga tukli gotovo 12 sati (Screenshot)

Indijska policija objavila je da je uhapsila jednu osobu, te da je u potrazi za više od deset ostalih koji su učestvovali u mučenju jednog muslimana koji je podlegao ranama, u novom slučaju mogućeg linčovanja u zemlji u kojoj je izražena netrpeljivost Hindusa prema muslimanima.

Na desetminutnom videu vidi se 24-godišnji Tabrez Ansari, kojeg tuče grupa osoba, nakon što ga je optužila da je u distriktu Kharawan, u saveznoj državi Jharkhand, izvršio provalu.

Zavezan za motku, Ansari je bio primoran da viče „Jai Shri Ram“ (Živio Lord Ram), slogan koji često koriste ekstremni hinduski desničari.

Kartik S., šef lokalne policije, rekao je za AFP da su seljaci tukli Ansarija gotovo 12 sati, nakon čega je predat policiji, pa smješten u bolnicu, gdje je preminuo u subotu od zadobijenih rana, četiri dana nakon torture.

„Uhapsili smo prvoosumnjičenog za ubistvo, ali desetak osoba iz rulje je u bjekstvu“, rekao je on.

‘Atmosfera koja potiče nasilje’

Harsj Mander, osnovač „Karwane-e-Mohabbata“ (Karavan ljubavi), kampanje solidarnosti sa žrtvama nasilja iz mržnje i linčovanja, kaže da je širom Indije stvorena artmosfera koja potiče ovakav vid nasilja.

„Za počinitelje, ovakvi napadi su akti herojstva. Ansarija rulja nije samo linčovala. Bila je vidljiva i vjerska mržnja, čim je bio prisiljen uzvikivati hinduske slogane“, izjavio je on za Al Jazeeru.

Komentirajući navode da je policija pokrenula istragu protiv Ansarija nakon što je predat vlastima, Mander je rekao:

„To je uobičajen policijski obrazac. Prvo će otvoriti slučaj protiv žrtve, a ne protiv optuženih.“

U ponedjeljak, Indija je odbacila izvještaj State Depatrmenta da se pod vlašću hinduske nacionalističke partije Bharatiya Janata, koju vodi državni premijer Narendra Modi, pojačalo nasilje nad manjinama u Indiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije