U Gruziji hiljade na protestima uprkos vladinim obećanjima

Iako je Ivanšvili odgovorio na zahtjev opozicije koja protestira od četvrtka, nije uspio umiriti sve (EPA)
Iako je Ivanšvili odgovorio na zahtjev opozicije koja protestira od četvrtka, nije uspio umiriti sve (EPA)

Tisuće prosvjednika protiv Vlade okupile su se u ponedjeljak navečer u gruzijskoj prijestolnici petog dana za redom, unatoč obećanjima stranke na vlasti da će temeljito reformirati izborni sustav.

Nešto ranije u ponedjeljak, nakon četiri dana prosvjeda, oligarh i predsjednik stranke na vlasti Bidzina Ivanišvili najavio je “veliku političku reformu” koja će se početi provoditi već na parlamentarnim izborima 2020. godine, kako prenosi Hina. 

Tako je popustio pred zahtjevom prosvjednika koji se od prošlog tjedna svakodnevno okupljaju u toj kavkaskoj zemlji.

Najbogatiji čovjek u zemlji dodao je da neće biti donjeg praga za ulazak u parlament koji će se birati po proporcionalnom izbornom sustavu. 

Proteste izazvao Sergej Gavrilov

“Bit će zastupljeni svi postojeći politički čimbenici”, istaknuo je.

Oporba tvrdi da sadašnji izborni sustav favorizira stranku Gruzijski san koju je utemeljio Ivanišvili i na vlasti je od 2012. godine.

Iako je milijarder odgovorio na zahtjev oporbe koja prosvjeduje od četvrtka, nije uspio umiriti sve prosvjednike jer dio njih zahtijeva održavanje prijevremenih izbora i ostavku ministra unutarnjih poslova. 

“Izvukli smo iz ruku Ivanišvila prve ustupke no to je tek početak. Naš je cilj kraj oligarha u Gruziji”, rekla je za aganciju AFP prosvjednica Šota Nodia. 

Optužuju ministra unutarnjih poslova za uporabu sile prema prosvjednicima u petak kada je ozlijeđeno 240 osoba. 

Član oporbene stranke Ujedinjeni nacionalni pokret zahtijeva i oslobađanje svih političkih zatvorenika. 

Prosvjede u četvrtak izazvao je Sergej Gavrilov, trenutačni predsjednik glavne skupštine Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja (MSP), kada se obratio delegatima na ruskom jeziku i to s mjesta koje inače zauzima predsjednik gruzijskog parlamenta.

Rusija dominatna tema

Gavrilov je vođa ruske delegacije koja sudjeluje u MSP-u, tijelu koje je uspostavio grčki parlament 1993. kako bi promicao veze između pravoslavnih parlamentaraca.

Rusija i Gruzija nemaju diplomatske odnose od kratkog Rusko-gruzijskog rata iz 2008., u kojemu je Rusija pobijedila i nakon toga priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije, dviju odmetnutih pokrajina u kojima su sada stacionirane ruske postrojbe.

Odnosi s velikim susjedom i gospodarom iz sovjetske ere dominantna su tema gruzijske unutarnje politike.

Opozicija optužuje vladajuću stranku Gruzijski san za nedovoljno čvrsto suprotstavljanje Moskvi.

Izvor: Agencije


Povezane

Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom se od jula privremeno zabranjuju letovi ruskih kompanija u Gruziju. Odnosi dviju država su napeti nakon izbijanja nasilnih protesta u četvrtak u Tbilisiju zbog posjete ruskih političara gruzijskom Parlamentu. Brojni Gruzijci sada zahtijevaju prijevremene izbore.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO