Trump: Za vojnu akciju protiv Irana ne trebam odobrenje Kongresa

Nosač aviona
Donald Trump je ranije zaprijetio da će uništiti dijelove Irana ako napadne bilo kakav američki objekat (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da mu za vojnu akciju protiv Irana ne treba odobrenje Kongresa, zakonodavnog tijela Sjedinjenih Američkih Država. 

“Volim ih slijediti, ali ne moram to raditi zakonito. To su inteligentni ljudi. Smislit će nešto. Zapravo sam naučio neke stvari prethodnog dana kada smo imali sastanak s članovima Kongresa”, izjavio je Trump za portal The Hill, kako prenosi Anadolija.

Američki predsjednik je to izjavio nakon što je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi izjavila da predsjednik mora imati odobrenje Kongresa prije nego što započne vojnu akciju protiv Irana.

“Ne slažem se. Čini se da se mnogo ljudi ne slaže”, kazao je Trump. 

Pojačano vojno prisustvo

Trump je prošlog petka izjavio da je odustao od napada na iranske ciljeve jer bi u njima poginulo 150 ljudi, što je nazvao “nesrazmjernim” odgovorom na obaranje američke bespilotne letjelice prošlog tjedna.

Tenzije između Irana i SAD-a u porastu su od prošle godine i američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Odnosi su dodatno zategnuti nakon što je službeni Washington nedavno na listu terorističkih skupina uvrstio iranske oružane snage, odnosno Revolucionarnu gardu.

SAD je pojačao vojno prisustvo na Bliskom istoku, a prije dva tjedna iz Pentagona su najavili slanje dodatnih 1.000 vojnika u tu regiju, zbog “prijetnji” iz Irana.

Izvor: Agencije