Ruski avion ponovo sletio u Venecuelu

Avion sa ruskom zastavom na aerodromu Simon Bolivar u Caracasu (Reuters)

Avion ruskog vojnog zrakoplovstva sletio je na glavni aerodrom u Venecueli, javlja Reuters, uz podsjećanje da je slična situacija prije tri mjeseca izazvala verbalni rat između Washingtona i Moskve.

Pozivajući se na izjave svedoka i internetski sajt koji prati kretanje aviona, ruska letjelica tipa Iljušin 62 viđena je na Međunarodnom aerodromu Simon Bolivar, navodi agencija.

Podsjeća se da su u martu u dva aviona u Venecuelu stigli zvaničnici Ministarstva odbrane i 100 vojnika, zbog čega je SAD optužio Rusiju za, kako je navedeno, nesmotrenu eskalaciju situacije u južnoameričkoj zemlji pogođenoj političkom krizom. 

Registrovan za ruske zrakoplovne snage

Prema sajtu Flightradar, broj na repu aviona, kojii je viđen na aerodromu u Venecueli, registrovan je za ruske zrakoplovne snage i odgovara registraciji aviona koji je u tu zemlju stigao u martu. 

Venecuela je zapala u duboku političku i ekonomsku krizu od kako se u januaru opozicioni lider Juan Guaido proglasio za privremenog predsjednika države, a vrhunac krize je bio 30. april, kada je pozvao na vojni udar usmjeren na predsjednika Nicolasa Madura.
Guaida podržava veliki broj evropskih zemalja i SAD, a Maduro ima podršku Kine, Rusije, Irana, Meksika i još nekih država.

Izvor: Agencije