Opći štrajk u Gazi zbog američke konferencije u Bahreinu

Demonstranti pale postere s likovima Trumpa i Netanyahua (Reuters)

Palestinci u Pojasu Gaze danas štrajkuju, pa su prodavnice i javne institucije zatvorene u znak protesta zbog konferencije administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u Bahreinu, u čijem je fokusu ekonomski dio bliskoistočnog mirovnog plana Bijele kuće.

Hamas, koji vlada Gazom, pozvao je na masovne proteste širom te palestinske teritorije sutra, drugog dana skupa.

Crno-bijeli transparent kojim se proglašava današnji opći štrajk zamijenio je obično osvijetljeni bilbord u centralnoj ulici “Omar al-Mukhtar” u Gazi.

‘Gladni dostojanstva’

Stanovnici te osiromašene teritorije, u kojoj nezaposlenost premašuje 50 posto, usprotivili su se prijedlogu za palestinske investicije i infrastrukturu u iznosu 50 milijardi dolara.

Prijedlog se ne bavi izraelskom okupacijom druge palestinske teritorije, Zapadne obale, niti blokadom Pojasa Gaze.

Ljekar Said Jabda objasnio je to rekavši: “Nije nam potreban novac. Nismo gladni hljeba. Gladni smo dostojanstva.”

Izrael blokirao isporuke goriva

Izrael je u utorak blokirao isporuke goriva za Pojas Gaze, pozivajući se na opasnost od ispuštanja novih zapaljivih balona iz palestinske teritorije.

Potez je uslijedio nakon “ispuštanja zapaljivih balona iz Pojasa Gaze u pravcu Izraela koji izazivaju požare širom regije s druge strane granice”, navodi u saopćenju odjel izraelskog Ministarstva odbrane odgovoran za palestinska civilna pitanja (COGAT).

Isporuke goriva, koje se koordiniraju s Ujedinjenim narodima, a koje plaća Katar, dogovorene su krajem 2018. u okviru sporazuma o primirju između Izraela i Hamasa.

Izvor: Agencije