Muslimanske organizacije: Samit u Bahreinu zavjera protiv Palestine

Palestina je odbacila američki mirovni prijedlog i zbog toga bojkotuje i samit u Bahreinu (EPA)

Deseci organizacija i udruženja među kojima se nalazi i Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) upozorili su da ekonomski samit u Bahreinu koji organizuju Sjedinjene Američke Države predstavlja, kako su naveli, vrlo opasan korak usmjeren protiv Palestine, javlja Anadolija.

Predstavnici 25 organizacija su tim povodom u Istanbulu upriličili konferenciju za medije kako bi upozorili na svu štetnost i opasnost ovog ekonomskog samita koji počinje u utorak.

Pozvali su muslimane diljem svijeta da organizuju proteste protiv samita koji će se održati u Manami, glavnom gradu Bahreina.

“Pojedini arapski lideri umjesto da se suprotstave i odbace ovu zavjeru, takmiče se da služe neprijateljima putem konferencija kao što je samit u Bahreinu”, pročitao je novinarima zajedničku deklaraciju Mohammad Abdulkerim, generalni sekretar Svjetske unije islamskih učenjaka u Sudanu.

“Palestina je islamska zemlja ne samo za Palestince, već i za cijelu muslimansku zajednicu. Prema tome, cijeli islamski svijet mora djelovati kako bi spasio Palestinu od cionista-okupatora”, dodao je.

Palestina bojkotuje samit

Također, u nekoliko palestinskih gradova na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i u Pojasu Gaze održani su protesti protiv ekonomskog samita u Bahreinu.

Prijedloge o ekonomskoj pomoći Palestini, bez rješavanja ključnih političkih problema, demonstranti smatraju zavjerom kako bi se palestinsko pitanje potpuno obesmislilo.

Palestina je odbacila američki mirovni prijedlog i zbog toga bojkotuje i samit u Bahreinu, gdje se američki tim za bliskoistočni mirovni proces nada da će dobiti regionalnu i finansijsku podršku od arapskih zemalja i izraelske strane.

Ekonomski samit u Bahreinu se smatra prvim korakom prema realizacija najavljivanog plana administracije Donalda Trumpa za mir na Bliskom istoku.

Arapska mirovna inicijativa

Savjetnik Donalda Trumpa i njegov zet Jared Kushner u intervjuu za Al Jazeeru, pred polazak u Manamu, kazao je: „Mislim da svi moramo spoznati da ako ikada dođe do dogovora, on neće biti u skladu s Arapskom mirovnom inicijativom. To će biti negdje između Arapske inicijative i pozicije Izraela“.

Arapska mirovna inicijativa je rješenje o dvije države koju je predložila Saudijska Arabija 2002. godine. Inicijativa je pozvala na normalizaciju odnosa Izraela i drugih arapskih zemalja u zamjenu za potpuno povlačenje Izraela sa teritorija okupiranih u ratu 1967., uključujući i Golansku visoravan, Istočni Jerusalem i Zapadnu obalu.

Inicijativu je potvrdila i Arapska liga, ali nikada nije implementirana, jer je Izrael nastavio s okupacijom i širenjem naselja na Zapadnoj obali.  

Izvor: Al Jazeera i agencije