Francuska upozorava Iran zbog kršenja nuklearnih obaveza

Iranski zvaničnici su objavili da će Teheran poduzeti nove korake da smanji obaveze nuklearnog sporazuma (EPA)

Francuska je u utorak upozorila Iran da bi kršenje obaveza nuklearnog sporazuma iz 2015. godine bila ozbiljna greška te da su Francuska, Velika Britanija i Njemačka bile jasne kako to nije u njegovu interesu.

Iran će poduzeti nove korake da smanji obaveze nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama 7. jula, rekao je sekretar Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Shamhani ranije u utorak.

“Iran je objavio svoju namjeru da neće više ispunjavati neke obaveze iz bečkog sporazuma, pogotovo za odobrene zalihe nisko obogaćenog uranija. Objavili su da bi to mogli učiniti sljedećih dana”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian zastupnicima.

“Iransko kršenje moglo bi biti ozbiljna greška i loš odgovor na pritisak SAD-a”, kazao je on.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani rekao je u utorak, u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, da Islamska Republika ne traži rat sa SAD-om.

Trump zaprijetio uništenjem Irana

Reuers prenosi da je Rouhani rekao Macronu da će se njegova država suprotstaviti ako Amerika ponovo ugrozi njihov teritorijalni suverenitet, jer to je dužnost vojske u tom slučaju.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, povodom uvođenja novih američkih sankcija njegovoj zemlji, raniije je izjavio da su “politčki jastrebovi” bliski predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu žedni rata umjesto diplomatije.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u utorak da će napasti Iran u slučaju bilo kakvog napada Teherana “na bilo šta američko”.

On je ovo rekao nakon što je Iran poručio da nove američke sankcije onemogućavaju bilo kakvu diplomatiju i ocijenio da su potezi Bijele kuće “mentalno retardirani”.

Izvor: Agencije