Erdogan: Poslušat ćemo poruku naroda

Recep Tayyip Erdogan
Erdogan kaže da će vladajuća stranka razmatrati izborni neuspjeh i greške koje će nastojati popraviti (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je u utorak, u prvom javnom obraćanju nakon poraza kandidata njegove stranke na izborima u nedjelju za gradonačelnika Istanbula, da će izvući pouke iz “poruka koje je poslao narod”.

“Nemamo taj luksuz da se pravimo gluhi i ignoriramo poruke naroda”, rekao je predsjednik Turske zastupnicima iz redova svoje Stranke pravde i razvoja, prenosi Tanjug od agencije AP.

Ponovno je čestitao oporbenom kandidatu Ekremu Imamogluu, koji je na izborima u nedjelju osvojo 54 posto glasova birača u najvećem turskom gradu.

Razmatranje neuspjeha i grešaka

Dodao je da će vladajuća stranka na sastanku kasnije u utorak razmatrati izborni neuspjeh i greške, koje će nastojati popraviti.

Imamoglu iz oporbene Republikanske narodne stranke (CHP) pobijedio je kandidata Erdoganove stranke Binalija Yildirima i na prvim izborima održanim 31. ožujka, ali s razlikom od samo 13.000 glasova.

Međutim, Vrhovno izborno povjerenstvo poništilo je rezultate izbora 5. svibnja i raspisalo nove izbore, što je bilo sukladno zahtjevu predsjednika Erdogana i njegove stranke AKP, koji su govorili o neregularnostima na izborima.

Imamoglu je bio prisiljen napustiti dužnost gradonačelnika nakon 18 dana i u kampanji je obećao ponovnu pobjedu, iskazujući ljutnju, a obeshrabrenim pristašama rekao je “Sve će biti sasvim u redu”, što je postalo novim geslom kampanje CHP-a.

Istanbul – početak Erdoganove karijere

Ponovljena pobjeda oporbe težak je udarac za Erdogana, koji je i sam bio gradonačelnikom Istanbula i čija je stranka 25 godina vladala tim najvećim gradom, ekonomskom prijestolnicom Turske.

Erdogan je rođen u istanbulskoj radničkoj četvrti Kasimpaša.

To je grad u kojem se vinula njegova politička karijera nakon što je izabran za gradonačelnika. 

Izvor: Agencije