David Gilmour donirao 21,5 miliona dolara od prodaje gitara

Gilmourov Black Strat je postigao cijenu od 3,875 miliona dolara, što je najviša cijena za gitaru postignuta dosad na aukciji (EPA)

Gitarist legendarnog britanskog benda Pink Floyd David Gilmour na aukciji u New Yorku prodao je 127 gitara iz svoje kolekcije za čak gotovo 21,5 miliona dolara te je cijelu svotu donirao neprofitnoj organizaciji angažovanoj na borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti planeta „ClientEarth“. 

Na aukciji održanoj u njujorškom Christie'su, prikupljeno je 21.490,750 dolara, a postavila je nekoliko svjetskih rekorda kada je riječ o prodaji gitara, pišu američki mediji, prenosi Hina.

Među ponuđenim glazbalima bio je „Black Strat“, Fender Stratocaster iz 1969. koji je Gilmour koristio na svakom Pink Floydovu albumu, od „The Dark Side of the Moon“ do „Final Cuta“. 

Black Strat je postigao cijenu od 3,875 miliona dolara, što je najviša cijena za gitaru postignuta dosad na aukciji. 

Milionskim iznosima fanovi su platili još dvije gitare. 

‘Trebamo civiliziran svijet za svoje unuke’

Sedamdesettrogodišnji muzičar sav prihod od aukcije donirao je „ClientEarthu, „neprofitnoj organizaciji koja se bori za zaštitu planeta na kojem živimo. 

„Mi smo odvjetnici i stručnjaci za zaštitu okoliša i borimo se protiv klimatskih promjena i za zaštitu prirode i okoliša“, kažu iz „ClientEartha“. 

„Globalna klimatska kriza najveći je izazov s kojim se čovječanstvo suočava. Za nekoliko godina efekt globalnog zatopljenja bit će nepovratan. Nadam se da će prodaja ovih instrumenata pomoći ‘ClientEarthu’ u njihovoj nakani. Trebamo civiliziran svijet za sve svoje unuke i one koji će doći nakon njih, u kojem će se na ovim gitarama moći svirati i uz njih pjevati“, kazao je Gilmour. 

Raniji rekord, kada je posrijedi aukcijska prodaja poznatih gitara postigao je Fender Stratocaster koji je potpisalo 19 muzičara, među ostalima Sting, Paul McCartney, Eric Clapton i Jimmy Page.

Postignuta cijena iznosila je 2,7 milijuna dolara, a tada su se prikupljala sredstva za žrtve azijskog cunamija 2004. 

Izvor: Agencije