Britanija: Ime novog premijera bit će objavljeno 23. jula

Johnson, bivši gradonačelnik Londona i bivši ministar vanjskih poslova, obećao je da će Velika Britanija izaći iz Evropske unije do 31. oktobra (EPA)

Ime novog premijera Velike Britanije bit će objavljeno 23. jula, saopćila je danas Konzervativna stranka. 

Približno 160.000 članova te stranke izjašnjavat će se poštom o tome hoće li Theresu May na čelu stranke i Vlade Velike Britanije naslijediti Boris Johnson ili Jeremy Hunt.

Glasanje završava 22. jula, a ime pobjednika bit će objavljeno odmah sljedećeg dana, prenosi Reuters.

Johnson, bivši gradonačelnik Londona i bivši ministar vanjskih poslova, obećao je da će Velika Britanija izaći iz Evropske unije do 31. oktobra sa sporazumom s Briselom ili bez njega, čime potencijalno izaziva sukob s Parlamentom.

Johnson favorit

Johnsonu je nekonvencionalni pristup pomogao da se riješi niza skandala iz prošlosti, a osvaja podršku većine stranke s argumentom da jedino on može dovesti Brexit do kraja. Smatra se najvećim favoritom za mjesto premijera.

Jeremy Hunt aktuelni je ministar vanjskih poslova Velike Britanije.

Uz Johnsona i Hunta, među kandidatima su na početku utrke bili ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid, ministar životne sredine Michael Gove, bivši ministar za Brexit Dominic Raab, ministar zdravstva Matt Hancock, ministar za međunarodni razvoj Rory Stewart, bivša ministrica rada Esther McVey, bivša šefica Donjeg doma britanskog parlamenta Andrea Leadsom i konzervativni zastupnik Mark Harper.

Izvor: Agencije