Bolton prijeti Iranu novim američkim sankcijama

'Prekoračenjem granice za obogaćivanje uranija Iran pravi ogromnu grešku', kaže Bolton (EPA)

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država John Bolton uputio je u utorak prijetnju Iranu novim američkim sankcijama ako se zvanični Teheran ne vrati za pregovarački sto.

Nakon trilateralnog sigurnosnog samita, na kojem su u Zapadnom Jerusalemu učestvovali zvaničnici Izraela, Rusije i SAD-a, rekao je da Washington i Moskva sarađuju u regiji, a posebno u borbi protiv iranskog prisustva u Siriji, prenosi Anadolija.

“Rusi su više puta rekli da žele vidjeti da Iran napušta Siriju. I na ovom trilateralnom samitu razgovarali smo o toj temi”, rekao je Bolton.

Na upit ima li se SAD namjeru boriti za smjenu vlasti u Iranu kazao je da to nije dio politike Washingtona.

Kampanja maksimalnog pritiska

Upozorivši Iran da će prekoračenjem granice za obogaćivanje uranija napraviti ogromnu grešku, Bolton je rekao da će sve opcije biti na stolu ako to Iran učini.

“Vjerujem da će se Iran zbog američkih sankcija vratiti za pregovarački sto. Ako to ne učine, dodatno ćemo pooštriti kampanju maksimalnog pritiska, kako je to rekao i [američki] predsjednik Donald Trump”, rekao je Bolton.

Optužio je iranske vlasti da ne pokazuju nikakve signale spremnosti za promjenu stavova te je poručio da ni SAD neće odustati od nametnutih sankcija.

Izvor: Agencije