Pet ličnosti koje stoje iza američke šutnje o Mursijevoj smrti

Unutar administracije američkog predsjednika Trumpa vode se konsultacije o mogućosti da se Muslimanska braća označi kao teroristička grupa

Piše: Mohamed al-Minshawi

Washington – Mnoge stručnjake je iznenadila američka šutnja i ignoriranje smrti bivšeg egipatskog predsjednika Muhameda Mursija u ponedjeljak.

Kada je upitana o stavu Washingtona o ovom slučaju, glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus je odgovorila “vidjeli smo da je proglašena njegova smrt”, bez daljih komentara. Zvanični Washington je ignorirao Mursijevu smrt i nije davao komentare vezano za to pitanje.

Ovakav stav je u skladu sa konsultacijama koje se vode unutar administracije američkog predsjednika Trumpa o mogućosti da se Muslimanska braća označi kao teroristička grupa.    

Stajalište Washingtona može se razumjeti ako se obrati pažnja na mišljenja i izjave pet visokih zvaničnika koji mogu odrediti stav svoje zemlje po ovom pitanju, a oni su:     

Donald Trump

Američki predsjednik je stao na stranu egipatskog režima u iskazivanju neprijateljstva prema islamskim snagama, tačnije Muslimanskoj braći

Još otkako je najavio da će se kandidirati za predsjednika prije četiri godine, Trump je zauzeo otvoren neprijateljski stav prema Muslimanskoj braći.

Američki predsjednik je stao na stranu egipatskog režima u iskazivanju neprijateljstva prema islamskim snagama, tačnije Muslimanskoj braći. 

Tokom svog završnog obraćanja na konferenciji Republikanske stranke, Trump je izjavio: “Egipat je predat u ruke radikalima Muslimanske braće, što je primoralo vojsku da ponovo preuzme vlast”. 

Trump je prije toga optužio bivšu državnu sekretarku SAD-a Hilary Clinton i bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu za širenje razdora na Bliskom istoku, rekavši kako su njih dvoje odigrali ulogu u svrgavanju režima bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, utirući tako put za Muslimansku braću!    

Mike Pompeo

Dok je bio u Kongresu, Pompeo je pozvao na zabranu aktivnosti Muslimanske braće u Americi

Američki državni sekretar Mike Pompeo ima dugu historiju neprijateljstava prema Muslimanskoj braći, još od vremena kada je bio zastupnik u Zastupničkom domu iz redova savezne države Kansas.

Dok je bio u Kongresu, Pompeo je pozvao na zabranu aktivnosti Muslimanske braće u Americi i učestvovao je predlaganju zakona kojim se ova grupa proglašava stranom terorističkom organizacijom i optužuje za zavjeru kako bi prodrla u federalnu vladu.  

Pompeo se trenutno smatra jednim od najvažnijih lobista unutar aktualne Trumpove administracije koji zagovaraju proglašavanje Muslimanske braće terorističkom grupom.

John Bolton

Bolton je ranije izjavio: 'Zašto se SAD ne umiješa u rad na proglašavanju Muslimanske braće stranom terorističkom organizacijom?'

Kroz svoje dugogodišnje iskustvo rada u američkoj vladi i izvan nje, John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a, pokazivao je svoje neprijateljstvo prema političkom islamu. Uvijek je upozoravao na posljedice održavanja slobodnih izbora čiji bi rezultati uglavnom išli u korist islamskih snaga.   

Bolton je ranije bio predsjednik Geithstone Instituta, istraživačkog centra koji redovito objavljuje članke i studije koje promoviraju ideju da su zapadne zemlje islamizirane.

U radio-intervjuu koji je dao prije pridruživanja Trumpovoj administraciji, Bolton je izjavio: “Zašto se SAD ne umiješa u rad na proglašavanju Muslimanske braće stranom terorističkom organizacijom?”

Victoria Coates

Victoria Coates bila je savjetnica za nacionalnu sigurnost republikanskog senatora iz savezne države Teksas Teda Cruza, također bivšeg predsjedničkog kandidata.

Senator Cruz je usvojio nacrt zakona broj 68 iz 2017. u kojem se od State Departmenta traži da Muslimanska braća uvrste na listu terorističkih organizacija.   

Prije nedavne posjete egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija Washingtonu, Coates je izjavila za medije kako se vode ozbiljni razgovori unutar administracije o uvrštavanju Muslimanske braće na popis terorističkih organizacija.

David Schenker

David Schenker, koji je imenovan za pomoćnika državnog sekretara za bliskoistočne poslove, dolazi sa Washingtonskog instituta za politiku Bliskog istoka, koji je iznjedrila organizacija AIPAC, najveća izraelska lobistička organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama.

David Schenker, zajedno sa svojim bivšim kolegom Ericom Tragerom, predvodio je glasove koji su dolazili iz Washingtona nakon što je vojska preuzela kontrolu nad političkim životom u Egiptu. Trudili su se da opravdaju takva dešavanja i pozivali da se ne uvode nikakve sankcije egipatskoj vojsci te da se nastavi njeno snabdijevanje oružjem koje joj je potrebno za rat protiv terorizma na Sinaju.  

Obamina administracija je uvela zabranu prodaje oružja egipatskoj vojsci nakon događaja prilikom razbijanja demonstracija na egipatskim trgovima Rabia i Nahda.

David Schenker i Eric Trager napisali su zajednički istraživački rad u kojem se kaže da “zabrana snabdijevanja Egipta oružjem ne služi egipatskim, izraelskim ili američkim interesima u regionu”. 

Izvor: Al Jazeera