Više od 200 povrijeđenih na protestima u Tbilisiju

Demonstranti su uzvikivali slogane protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina (Anadolija)
Demonstranti su uzvikivali slogane protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina (Anadolija)

Više od 200 ljudi povrijeđeno je u sinoćnjim protestima u Tbilisiju, kada je policija upotrijebila suzavac i gumene metke, saopštio je gruzijski ministar zdravlja Zaza Bokua i dodao da je polovina povređenih još u bolnici. 

Njegovo saopštenje je izdato ubrzo nakon što je predsjednica Saloma Zurabišvili rekla da će skratiti posjetu Belorusiji i da će se vratiti u Tbilisi zbog krize koja je izbila zbog dolaska ruskog poslanika u gruzijski parlament, prenosi AP. 

Gruzijska predsjednica nazvala je Rusiju “neprijateljem i okupatorom” čija je “peta kolona” odgovorna za nasilne nemire zbog kojih postoji rizik od podjela u toj bivšoj sovjetskoj zemlji.

Predsjedničini komentari objavljeni u saopćenju uslijedili su nakon nasilnih scena u glavnom gradu Gruzije Tbilsiju kada je policija upotrijebila suzavac i ispalila gumene metke kako bi spriječila prosvjednike od ulaska u zgradu parlamenta.

Hiljade pred parlamentom

Deseci hiljada Gruzijaca okupili su se sinoć ispred zgrade Parlamenta u glavnom gradu Tbilisiju kako bi protestirali protiv govora koji je u gruzijskom Parlamentu održao zastupnik u ruskom parlamentu na svom jeziku, a policija je odgovorila gumenim mecima, prema riječima očevidaca.

Demonstranti su uzvikivali slogane protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i njih nekoliko desetaka probilo je policijske linije i pokušalo ući u zgradu Parlamenta.

Policija ispaljuje gumene metke na demostrante, rekli su očevici novinske agencije Reuters.

Demnstracije je izazvao Sergej Gavrilov, trenutni predsjednik Glavne skupštine Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja, kada se obratio delegatima na ruskom jeziku, i to sa mjesta koje zauzima predsjednik gruzijskog Parlamenta.

Promicanje pravoslavnih veza

Gavrilov je vođa ruske delegacije koja sudjeluje u Međuparlamentarnoj skupštini pravoslavlja, tijelu koje je uspostavio grčki parlament 1993. godine kako bi promicao veze između pravoslavnih parlamentaraca.

Rusija i Gruzija nemaju diplomatske odnose od kratkog Rusko-gruzijskog rata iz 2008. godine, u kojem je Rusija pobijedila i nakon toga priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, dviju odmetnutih pokrajina u kojima su sada stacionirane ruske snage.

Odnosi s velikim susjedom i gospodarom iz sovjetske ere dominantna su tema gruzijske unutrašnje politike.

Opozicija optužuje vladajuću stranku Gruzijski san za nedovoljno čvrsto suprotstavljanje Moskvi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO