Video: Trenutak kad je Revolucionarna garda oborila američku letjelicu

Pentagon je objavio videosnimak za koji tvrdi da pokazuje trenutak napada na američku bespilotnu letjelicu koju je oborio Iran.

Iranska Revolucionarna garda također je objavila snimak, za koji kaže da prikazuje trenutak napada na američki dron i njegovo rušenje.

Joseph Guastella, zapovjednik Centralnog zapovjedništva američkih zračnih snaga, izjavio je da se bespilotna letjelica koju je oborio Iran kretala iznad Omanskog zaljeva i Hormuskog moreuza u misiji nadgledanja međunarodnog zračnog prostora kad je napadnuta raketom zemlja-zrak Revolucionarne garde.

Guastella dodaje da je taj opasan i eskalacijski napad, kako ga je opisao, pokušaj da se onemogući američka sposobnost nadgledanja regije nakon nedavnih prijetnji međunarodnom pomorskom saobraćaju i slobodnom protoku robe.

Pentagon je u četvrtak objavio fotografiju za koju kaže da prikazuje putanju kretanja drona koji je Iran srušio, bez detaljnijeg pojašnjenja fotografije.

Pitanje zračnog prostora

Novinska agencija Reuters navodi da je objavljivanje te fotografije zapravo pokušaj SAD-a da potkrijepi svoje tvrdnje da je oborena bespilotna letjelica bila u međunarodnom zračnom prostoru.

S druge strane, Revolucionarna garda izjavila je da je američku “špijunsku” bespilotnu letjelicu, kako ju je nazvala, oborila na ulasku u iranski zračni prostor na jugu zemlje.

Prema Revolucionarnoj gardi, Teheran ne želi rat, ali je za nj potpuno spreman.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je Iran napravio veliku grešku obaranjem američkog drona, rekavši da će odgovor uskoro biti preciziran, dok Teheran insistira na tome da je srušeni dron letio iznad njegovog zračnog prostora.

Izvor: Al Jazeera