Trump preko Omana upozorio Iran na odgođeni napad

Trumpovu administraciju napušta i direktor Nacionalne obavještajne agencije, Dan Coats (EPA)

Iranski zvaničnici rekli su Reutersu da je Teheran primio poruku od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa preko države Omana da će se američki napad na Iran uskoro desiti.

„U svojoj poruci Trump je rekao da je protiv bilo kakvog rata protiv Irana i želio je da razgovara sa Iranom o mnogim problemima… i dao nam je kratak rok da odgovorimo, ali Iran je odmah odgovorio da će na pitanja odgovoriti irasnki vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei“, rekao je jedan iranski dužnosnik uz obavezu da ostane anoniman.

Drugi dužnosnik je rekao:“Jasno smo stavili do znanja da je vođa protiv bilo kakvih razgovora, ali da će poruka biti prenesena kako bi donio odluku… U svakom slučaju, rekli smo omanskom zvaničniku da će bilo kakav napad na Iran imati regionalne i međunarodne posljedice.

Američki predsjednik Donald Trump u petak je odobrio vojne udare na Iran, u znak odmazde na obaranje bespilotne letjelice za posmatranje, da bi ih onda otkazao, objavio je New York Times.

Jedan zvaničnik SAD-a kazao je za agenciju AP kako su u četvrtak navečer napravljene pripreme za ograničene udare na Iran, u znak odmazde za obaranje drona, da bi odobrenje ubrzo bilo povučeno.

Zvaničnik, koji nema odobrenje za javni istup o operaciji, pa je ostao neimenovan, dodao je kako su mete trebale biti baterije projektila i radari.

Trump razmatrao strategiju

Avioni su već bili u zraku i brodovi na pozicijama, no nije došlo do ispaljivanja raketa, jer je stigla naredba da se odstupi, citira NYT visokopozicioniranog zvaničnika administracije.

Povlačenje je obustavilo potencijalno treću Trumpovu vojnu akciju na ciljeve na Bliskom istoku, dodaje list, navodeći kako je Trump dva puta gađao mete u Siriji, 2017. i 2018. godine.

Međutim, nije jasno da li bi napadi na Iran ipak mogli biti nastavljeni, piše ovaj medij i dodaje kako je do otkazivanja udara došlo zbog Trumpove promjene mišljenja ili zabrinutosti administracije o logistici i strategiji.

Bijela kuća u četvrtak navečer je odbila zahtjeve za informaciju o tome zašto je Trump promijenio mišljenje.

Trump je u početku rekao kako je “Iran napravio veoma veliku grešku”, da bi kasnije kazao kako je obaranje drona bilo “nenamjerno”, u očitoj promjeni zbog straha od eskalacije tenzija dvije države, koja bi mogla dovesti do otvorenog okršaja u Zaljevu.

Američki predsjednik je većinu četvrtka proveo u razmatranju strategije oko Irana s vodećim savjetnicima za sigurnost i liderima Kongresa.

Izvor: Al Jazeera i agencije