Trump: Opozvao sam napade na tri iranske mete, poginulo bi 150 ljudi

Ministarstvo odbrane SAD-a objavilo je mapu Omanskog zaljeva i Hormuškog moreuza gdje je lokacija u kojoj kažu da je oboren dron (EPA)

U seriji tvitova, američki predsjednik Donald Trump potvrdio je da je opozvao osvetničke napade na tri iranska cilja, što je trebao biti odgovor na iransko obaranje bespilotne letjelice u četvrtak.

Trump je na Twitteru poručio da planirani napadi ne bi bili proporcionalan odgovor.

„Bili smo napeti i spremni kako bismo prošle noći uzvratili udarac na tri različite lokacije, ali kada sam upitao koliko bi ljudi poginulo u njima, general mi je odgovorio 150. Deset minutra prije napada, odlučio sam ga opozvati“, napisao je Trump.

Trump je dodao da SAD neće dozvoliti da Iran ima nuklearno oružje, ali da ne žuri da odgovori na obaranje američke bespilotne letjelice.

On je također rekao da su američke ekonomske sankcije oslabile iransku ekonomiju.

Njegove riječi potvrdile su pisanje američkih medija, koji su objavili da je Trump naredio, ali i opozvao napade na Iran.Trump je u petak odobrio vojne udare na Iran, u znak odmazde na obaranje bespilotne letjelice za posmatranje, da bi ih onda otkazao, objavio je New York Times.

Jedan zvaničnik SAD-a kazao je za agenciju AP kako su u četvrtak navečer napravljene pripreme za ograničene udare na Iran, u znak odmazde za obaranje drona, da bi odobrenje ubrzo bilo povučeno.

Zvaničnik, koji nema odobrenje za javni istup o operaciji, pa je ostao neimenovan, dodao je kako su mete trebale biti baterije projektila i radari.

Avioni su već bili u zraku i brodovi na pozicijama, no nije došlo do ispaljivanja raketa, jer je stigla naredba da se odstupi, citira NYT visokopozicioniranog zvaničnika administracije.

‘Velika nenamjerna greška’

Povlačenje je obustavilo potencijalno treću Trumpovu vojnu akciju na ciljeve na Bliskom istoku, dodaje list, navodeći kako je Trump dva puta gađao mete u Siriji, 2017. i 2018. godine.

Međutim, nije jasno da li bi napadi na Iran ipak mogli biti nastavljeni, piše ovaj medij i dodaje kako je do otkazivanja udara došlo zbog Trumpove promjene mišljenja ili zabrinutosti administracije o logistici i strategiji.

Bijela kuća u četvrtak navečer je odbila zahtjeve za informaciju o tome zašto je Trump promijenio mišljenje.

Trump je u početku rekao kako je “Iran napravio veoma veliku grešku”, da bi kasnije kazao kako je obaranje drona bilo “nenamjerno”, u očitoj promjeni zbog straha od eskalacije tenzija dvije države, koja bi mogla dovesti do otvorenog okršaja u Zaljevu.

Američki predsjednik je većinu četvrtka proveo u razmatranju strategije oko Irana s vodećim savjetnicima za sigurnost i liderima Kongresa.

Kada je ranije tog dana bio upitan o američkom odgovoru na napad, kazao je: “Uskoro ćete saznati.”

Obustava civilnih letova

Iran je u četvrtak nazvao američki dron “provokacijom” i “veoma opasnim” dok je opravdavao svoju odluku da ga obori, što je Pentagon nazvao “neisprovociranim napadom” u međunarodnom zračnom prostoru.

U pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu i Vijeću sigurnosti, iranski ambasador pri UN-u Majid Takht Ravanchi nazvao je taj let “očitim kršenjem međunarodnog prava”.

“Iako Islamska Republika Iran ne traži rat, ima svoje pravo da poduzme sve neophodne mjere protiv bilo koje neprijateljske akcije na svojoj teritoriji i odlučna je braniti svoju zemlju, more i zrak. Ovo nije prvi čin provokacije SAD-a protiv iranskog teritorijalnog integriteta”, istakao je on.

U međuvremenu je Washington zabranio američke civilne letove kroz zračni prostor koji kontrolira Teheran, zbog “povećanih vojnih aktivnosti i političkih tenzija u regiji”.

Izvor: Al Jazeera i agencije