Sastanak potpisnica nuklearnog sporazuma s Iranom 28. juna

Sporazumom iz 2015. godine sa šest velikih sila i Evropskom unijom Iran je pristao ograničiti obogaćivanje uranija (EPA)

Evropska unija bit će 28. juna u Beču domaćin sastanka država potpisnica međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom.

Uz EU, u sastanku će prisustvovati predstavnici Kine, Francuske, Njemačke, Rusije, Velike Britanije te Irana, saopćeno je iz Brisela.

U saopćenju se navodi da je sastanak sazvan “s namjerom da se osigura kontinuirana primjena” sporazuma iz 2015. godine, koji je pod sve većim pritiskom od kako se SAD povukao iz njega prije godinu dana.

Povlačenje SAD-a iz sporazuma

Na sastanku bi trebalo biti rječi o “izazovima koji nastaju zbog povlačenja SAD-a iz sporazuma i ponovnog uvođenja američkih sankcija Iranu”, kao i o ovosedmičnoj objavi Teherana da bi uskoro mogao probiti granicu zaliha uranija postavljenu nuklearnim sporazumom.

Sporazumom koji je 2015. godine potpisao sa šest velikih sila i EU Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranija, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD je prije godinu dana napustio sporazum i ponovo uveo sankcije Teheranu, dok ostale potpisnice nastoje sačuvati sporazum i smanjiti tenzije.

Izvor: Agencije