Protest ispred zgrade UN-a: Mursi umro u nehumanim uvjetima

Na protestima je istaknuto da svi muslimani trebaju naučiti lekciju i izvući pouku iz Mursijeve smrti (Anadolija)
Na protestima je istaknuto da svi muslimani trebaju naučiti lekciju i izvući pouku iz Mursijeve smrti (Anadolija)

Ispred ureda Ujedinjenih naroda u Ženevi održan je protest protiv egipatskih vlasti povodom smrti prvog demokratski izabranog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, koji je 17. juna preminuo u sudnici u Kairu.

Veliki broj ljudi protestirao je protiv nepravde i tiranije kojoj je, kako su rekli, Mursi bio izložen prije smrti, prenijela je Anadolija.

Okupljeni građani nosili su fotografije Mursija i transparente na kojima je pisalo “Abdel-Fattah el-Sisi je ubica” i “Ne vojnom udaru u Egiptu”.

Proteste, koje je organiziralo Udruženje žrtava torture iz Tunisa, podržale su brojne nevladine organizacije, grupe i udruženja.

‘El-Sisi je izdajica’

Hani Ramadan, unuk Hassana al-Banne, osnivača organizacije Muslimanska braća, kojoj je Mursi pripadao, rekao je prisutnima da je Mursi umro za iste ideje i ideale kao i njegov djed Hassan, a aktuelnog predsjednika Egipta nazvao izdajicom.

Istakao je da svi muslimani trebaju naučiti lekciju i izvući pouku iz Mursijeve smrti, dodajući da je u zatvoru boravio u vrlo teškim i nehumanim uvjetima.

Oštro je kritizirao međunarodnu zajednicu i medije zbog toga što nisu reagirali na Mursijevu smrt u sudnici, napominjući da Zapad ima dvostruke aršine u vezi s demokratijom na Bliskom istoku.

Ender Demirtas, predsjednik Međunarodne alijanse za ljudska prava i razvoj, istakao je da je od muslimanskih zemalja jedino Turska podigla glas nakon Mursijeve smrti.

Naglasio je da je vrlo važno zauzeti snažan stav protiv zapadnih zemalja i njihovih intervencija, čiji je cilj, kako je rekao, onemogućiti istinsku demokratiju u islamskim zemljama.

Izvor: Agencije


Povezane

Muhamed Mursi: Ustrajna tragedija egipatske nacije

Njegovo predsjedavanje bilo je tračak nade za demokratsku budućnost u državi kojom su dugo dominirali nemilosrdni diktatori.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO